2025. január 27., hétfő

Sertéscomb vadász módra

 

Sertéscomb vadász módra.

Írta: Királdi-Kovács István

.

Végy félkiló sertéscombot,

(jó a karaj, vagy lapocka is),

csíkozd fel, mintha tokány lenne,

sózd, borsozd, azután fedd be.

.

Míg a hús pihen legalább tíz percet,

közepes fej hagymát kockára metélheted,

zúzzál hozzá két fokhagyma gerezdet.

majd szalonnával fojttasd a receptet.

.

Kockázd fel apróra, olvasztd ki a zsírját,

szedd ki a pörcöt, pirulni dobd rá a hagymát.

Ha kész add neki a zúzott fokhagyma gerezdet,

rövid idejű pirítás után, a húst hozzá teheted.

.

Nagylángon piríts rá kérget, majd tegyél rá őrölt paprikát,

öntsd fel 1 deci száraz fehér borral, kis lángon gyöngyöztesd.

Mikor folyadékot kér, hogy le ne égjen, vízzel mindig felöntsed.

Vedd elő a 15 dkg, gombát, tisztísd, szeleteld, úgy viseld gondját.

.

Ha a hús főtt már negyvenöt percet, kínáld neki a gombát,

sóval, borssal, rozmaring levéllel javítsd fel az aromát.

Főzzed együtt őket apró lángon még tizenöt percig.

s addig evőkanál keményítővel, keverd el a tejszínt.

.

Hőkiegyenlítésnek használj a szaftból néhány kanállal,

majd csorgasd az ételhez, ahogy szoktad a habarással.

Közben mert időd is engedi, a párolt rizst készítsd el neki.

tálalható, tarhonyával, puha kenyérrel, vagy ki hogy szereti.

.

½  kg sertés hús, (comb, lapocka, vagy karaj); 15 dkg gomba

1 közepes fej hagyma; 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2db babérlevél,

1 kiskanál pirospaprika; só, fehér bors, ízlés szerint,

1,5 dl főzőtejszín, vagy tejföl (12%-os); 2 evőkanál zsír,

1 dl száraz fehérbor, 1 ek. étkezési keményítő (lehet liszt is),

Rozmaringlevél vagy csokor petrezselyemzöld,

.

2025. 01. 27.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése