Sertéscomb vadász módra.
Írta:
Királdi-Kovács István
.
Végy félkiló
sertéscombot,
(jó a karaj, vagy lapocka
is),
csíkozd fel, mintha
tokány lenne,
sózd, borsozd, azután
fedd be.
.
Míg a hús pihen legalább tíz
percet,
közepes fej hagymát kockára
metélheted,
zúzzál hozzá két
fokhagyma gerezdet.
majd szalonnával fojttasd
a receptet.
.
Kockázd fel apróra, olvasztd
ki a zsírját,
szedd ki a pörcöt, pirulni
dobd rá a hagymát.
Ha kész add neki a zúzott
fokhagyma gerezdet,
rövid idejű pirítás után,
a húst hozzá teheted.
.
Nagylángon piríts rá
kérget, majd tegyél rá őrölt paprikát,
öntsd fel 1 deci száraz
fehér borral, kis lángon gyöngyöztesd.
Mikor folyadékot kér, hogy
le ne égjen, vízzel mindig felöntsed.
Vedd elő a 15 dkg, gombát,
tisztísd, szeleteld, úgy viseld gondját.
.
Ha a hús főtt már
negyvenöt percet, kínáld neki a gombát,
sóval, borssal, rozmaring
levéllel javítsd fel az aromát.
Főzzed együtt őket apró
lángon még tizenöt percig.
s addig evőkanál
keményítővel, keverd el a tejszínt.
.
Hőkiegyenlítésnek használj
a szaftból néhány kanállal,
majd csorgasd az ételhez,
ahogy szoktad a habarással.
Közben mert időd is engedi,
a párolt rizst készítsd el neki.
tálalható, tarhonyával,
puha kenyérrel, vagy ki hogy szereti.
.
½
kg sertés hús, (comb, lapocka, vagy karaj); 15 dkg gomba
1 közepes fej hagyma; 2 gerezd zúzott fokhagyma,
2db babérlevél,
1 kiskanál pirospaprika; só, fehér bors, ízlés szerint,
1,5 dl főzőtejszín, vagy tejföl (12%-os); 2 evőkanál zsír,
1 dl száraz fehérbor, 1 ek. étkezési keményítő (lehet
liszt is),
Rozmaringlevél vagy csokor
petrezselyemzöld,
.
2025. 01. 27.
Tiszakécske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése