Sztrapacska, (savanyú káposztával)
Írta: Királdi-Kovács István
.
Szeretem
a pocakom, mutatja ezt alakom.
ha
akad, néhány jó falat örömmel bekapom.
Korog
a gyomrom, de éppen nincs mit ennem,
kulináriának
hódolni a konyhába kell mennem.
.
Áttekintem,
mi van itthon, milyen edényt vegyek elő,
ami
ízlésemhez, és az ételkészítéshez éppen megfelelő.
Vok,
tepsi, fazék, vagy lábas, nem oly kicsi ez a gondom,
főleg,
hogy a legvégén mindent el kell majd mosnom.
.
Nézem
a lehetőséget, van, krumpli, kolbász, szalonna,
jófajta,
finomra gyalult savanyú káposzta.
Éhségtől
lassú elmém azonnal megvilágosodott,
nagyot
nyelek, számban máris érzem a finom falatot.
.
Kockázom
a szalonnát, jó húsos, kolozsvári fajta,
pár karika
füstölt kolbász semmit nem ront rajta.
Míg
a kolbász, szalonna kiadja a zsírját,
ne
legyen hosszú szálú, kicsit megvágom a káposztát.
.
Leszűröm
a zsírt, véletlen se menjen pocsékba,
abban
pirul, meg abban pirul meg a savanyú káposzta.
Míg
a káposzta pironkodik, vizet teszek fel némi sóval,
lereszelem
a krumplit, meghintem, lisztel borssal, sóval.
.
Ezt
nevezik sztrapacskának, nagyon finom étel,
szeretem
őkelmét, eszem is szívesen sokféle feltéttel.
Gyöngyöző
vízbe szaggatom, a lobogás ne üsse széjjel,
Élvezem
a főzést, csinálom is nagy szenvedéllyel.
.
Kifőtt
a tészta, megpirult a káposzta össze kell adni,
a
sült szalonnával, kolbásszal föl lehet javítani.
Serpenyőbe
terítem, kicsit összepirongatom,
majd
mint aki megérdemli élvezettel elfogyasztom.
.
2025.
01. 28.
Tiszakécske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése