2025. január 28., kedd

Sztrapacska, (svanyú káposztával)

 

Sztrapacska, (savanyú káposztával)

Írta: Királdi-Kovács István

.

Szeretem a pocakom, mutatja ezt alakom.

ha akad, néhány jó falat örömmel bekapom.

Korog a gyomrom, de éppen nincs mit ennem,

kulináriának hódolni a konyhába kell mennem.

.

Áttekintem, mi van itthon, milyen edényt vegyek elő,

ami ízlésemhez, és az ételkészítéshez éppen megfelelő.

Vok, tepsi, fazék, vagy lábas, nem oly kicsi ez a gondom,

főleg, hogy a legvégén mindent el kell majd mosnom.

.

Nézem a lehetőséget, van, krumpli, kolbász, szalonna,

jófajta, finomra gyalult savanyú káposzta.

Éhségtől lassú elmém azonnal megvilágosodott,

nagyot nyelek, számban máris érzem a finom falatot.

.

Kockázom a szalonnát, jó húsos, kolozsvári fajta,

pár karika füstölt kolbász semmit nem ront rajta.

Míg a kolbász, szalonna kiadja a zsírját,

ne legyen hosszú szálú, kicsit megvágom a káposztát.

.

Leszűröm a zsírt, véletlen se menjen pocsékba,

abban pirul, meg abban pirul meg a  savanyú káposzta.

Míg a káposzta pironkodik, vizet teszek fel némi sóval,

lereszelem a krumplit, meghintem, lisztel borssal, sóval.

.

Ezt nevezik sztrapacskának, nagyon finom étel,

szeretem őkelmét, eszem is szívesen sokféle feltéttel.

Gyöngyöző vízbe szaggatom, a lobogás ne üsse széjjel,

Élvezem a főzést, csinálom is nagy szenvedéllyel.

.

Kifőtt a tészta, megpirult a káposzta össze kell adni,

a sült szalonnával, kolbásszal föl lehet javítani.

Serpenyőbe terítem, kicsit összepirongatom,

majd mint aki megérdemli élvezettel elfogyasztom.

.

2025. 01. 28.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése