Fatörzs
Írta: Királdi-Kovács István
.
Ma,
fatörzsnek piskótatekercset sütök,
hozzá
hat tojást gyorsan fel is ütök,
fehérjét
és a sárgáját szétválasztom ketté,
négy
deka porcukrot a sárgához teszek,
amit
hamarjában habosra föl is verek.
.
De
csak módjával, ne legyen túl kemény,
nem
lesz tekerhető a sütemény.
A
fehérjéhez csipet sót, és hat deka cukrot adok,
amit,
egy géppel jó kemény habbá verek,
végül
két habot óvatosan, ne törjön, egyneművé teszek.
.
Ha
a tojások habként újra egyesültek,
tíz
deka liszttel szintén finoman elvegyültek,
kikent,
vagy papírral bélelt tepsibe elsimítom,
százötven
fokra előmelegített sütőbe rejtem,
ha
a színe már aranyra hajaz, akkor ki is veszem.
.
Sütési
időt nem írok, te tudod milyen az ízlésed,
s
főleg milyen a sütőd, alsó, felső, légkeveréses,
elektromos,
vagy egy öreg gázos, csak süljön meg szépen.
Ezt
a műveletsort hamar megismétlem,
mert
a fatörzshöz két tekercs kell nékem.
.
Ha
kisült még melegen szépen föltekerem,
kihűlésig
állni hagyom, aztán meg is kenem.
Krémnek
húsz deka nutellát kavarok, nyolc deka vajjal,
megkenem
a tekercseket kívül, belül krémmel,
majd
az egyiket középen ferdén vágom széjjel.
.
A
feleket, mint két ágat az egész oldalához teszem,
a
kérget villával rajzolom, mint hullámot végig vezetem.
Tetézem
a jót, meghintem némi csokoládéforgáccsal.
Szeletelem,
s akinek szabad, ehet belőle jó étvággyal.
Ha
szomjas leszel tőle, van, narancslé igyál belőle.
.
2024.
01. 31.
Tiszakécske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése