2025. február 20., csütörtök

Zúzával töltött gombafejek

 

Zúzával töltött gombafejek

Írta: Királdi-Kovács István

.

Városban járva azon tűnődtem,

mi lehetne ma különleges, de finom ebédem.

Benéztem a zöldségboltba, mit is vehetnék,

ott nevettek rám friss, nagy gomba fejecskék.

.

Némelyik akkora, mint egy jó nagy tenyér,

gondoltam ebbe töltelék jó sok befér.

A nagyobbakból választottam nyolc darabot,

és körethez különféle zöldségeket, egy adagot.

.

Répa, petrezselyem gyökere és zöldje, karaláb,

elég is lesz ezekből már ne tovább.

Átmentem az ABC-be a húsok pultjához nyomban,

csirkeaprólékok közül a zúzát választottam.

.

Szétnéztem még de, már semmit sem vettem,

A további lépéseket a konyha felé tettem.

Mindent megtisztítottam, zöldségeket kockáztam,

Gombának a tönkjét a zúzával összedaráltam.

.

Egy fej apróra vágott hagymát teavajon párolni kezdtem,

a darált anyagot, sóval, borssal fűszerezve hozzá tettem.

Némi pirítás után, hogy megfőjön, vizet adtam neki,

de csak óvatosan, mert  sűrű szaftját mindenki szereti.

.

A holt időben zöldségekkel egy rizottó dobtam össze,

hogy az ízeket fokozni került bele némi petrezselyem zöldje.

Majd egyharmadnyi vajat sóval, borssal, kikevertem,

a gombafejek belsejét ezzel körbe kentem.

.

Elkészült a jó sűrű ragu, megállt a kanál benne,

kis hűlés után betöltöttem a gomba fejekbe.

Nagy volt a gomba, vagy kevés a töltelék?- ne keressük okát.

a két üres fejbe üssünk bele egy-egy egész tojást.

.

A töltött ételt tegyük egy vajas serpenyőbe,

azzal együtt toljuk be a száznyolcvan fokos sütőbe.

Az nem baj, ha a tetején bacon, vagy sajt van,

addig süssük, míg a gomba nem piroslik a vajban,

.

Közben elkészült hozzá a rizottó is, mint köret,

már megéheztünk, gőzerővel a tálalás jöhet.

Előételnek, tegnap készült hideg meggylevest akartam,

de szósz lett belőle, a gombás rizottót azzal takartam

.

2025. 02. 20.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése