2022. október 23., vasárnap

A makkfa (novella)

 

A makkfa

Írta: Királdi-Kovács István

 

Egy majdnem asztal simaságú rét, és a hegy találkozásánál, előbb csak olyan szokásos bokrok, mint kökény, galagonya, csipkebokrok, és kecskerágók voltak a jellemző növények. Azok takarásában, egy hirtelen meredek rézsűvel indult a hegyoldal, mely körülbelül három-négy méter magas lehetett, ahol egy jó széles erdei út törte meg a hegy lejtését, a fölött pedig kellemes sétával járható emelkedéssel haladt a magasabb régiókba. Itt az útszélén állt a makkfa.

A fa igazából egy hatalmas, matuzsálem volt, és a tölgyek családjába tartozott. Senki nem tudja ki és mikor nevezte el makkfának, de a környéken mindenki így emlegette. Főleg a gyerek banda, hiszen ha kérdezték otthon hová megyünk, vagy hol voltunk a válasz akkor is ugyan az volt, ha nem ott jártunk, hogy a makkfához, vagy makkfánál. Tény, hogy a fa nagyon sok makkot termett, szép, nagy, kövér makkokat. Amelyik háznál tartottak malacokat, ott jó nagy zsákokat szedtek tele makkal, amit élvezettel ropogtattak a disznók.

Nem tudni, mennyi idős lehetett már a fa, de a törzsét négyen is alig értük át. Volt ott az erdőben rengeteg tölgy, és bükk fa is, de termésük az öregéhez képest elenyészőnek tűnt. De a lényeg nem is ez volt, hanem a fa helyének és alakjának köszönhetően, igazán jó játszó helyet biztosított számunkra. Az erdei út szélén nőtt, a magas rézsű tetején és egy jó vastag ág, szinte vízszintesen nyúlt az, alig négyméternyi mélység fölé. Egy másik, kissé vékonyabb ág az úttal párhuzamosan nőtt, amire hintát szereltünk és a kisebbek, vagy bátortalanabbak, esetleg a lányok hintáztak ott.

A nagyobb fiúk pedig a mélységbe, rengeteg avart hordtak, jó nagy kupacot készítve belőle, ami ilyenkor a lombhullás idején elég könnyű és élvezetes volt. Zsákban, vagy pokrócra gyűjtve hordtuk oda a sok levelet, hogy minél puhább legyen, és a fölé nyúló vastag ágról ugráltunk bele.

Bár a fa törzse igen vastag volt, de a kérgén olyan repedések, voltak, hogy feltudtunk kapaszkodni az egy- másfélméternyi magasságba. Akinek nem ment annak bakot álltunk, de mindenki feljutott, aki kiakarta próbálni, milyen onnan az avarba ugrani. Néhány ugrás után visszarendeztük a kupacot, és élveztük tovább a játékot.

  Az én generációm felnőtt annyira, hogy elkerültünk tanulni, ki kollégiumban élt, ki a közelebbi városokba volt bejáró, de már a tanulás, és a társaság szétszóródása miatt árván maradt a szép nagy tölgyfa, és egyáltalán az erdőre is ritkábban jártunk, kivéve az őszi lombhullás idejét, mert akkor kezdődött a gombászási szezon, és a nyáron elszáradt, letört ágakat, fákat is gyűjtöttük télére. De a régi játékok elmaradtak, kinőtünk belőle, az utánunk következők pedig már mást talált ki maguknak.

  A kis bányásztelepülés már egyébként is hanyatlóban volt, sokan elmentek onnan tanulni, és azok nem igen jöttek vissza. Aztán mikor híre jött, hogy a bányát bezárják, rengeteg ember keresett szerte az országban megélhetési lehetőséget magánk, ahogy végül én is. Hiányzott a hely, a gyerekkorom emlékei visszahívtak, sokat gyötört a honvágy, ahogy még ma is. Akkor még a szüleim ott éltek, és haza látogattam. Nagyon megdöbbentem, mikor megláttam a majdnem kopasz hegyet, amin, mint borotválkozás után az arcon a sörte elkezd nőni, olyan sörteként hajtottak ki a gyökerekről az új erdő sarjai. Letarolták a hegyet, nem kímélve a mi makkfánkat sem. Sem a fűrésznek, sem az azzal dolgozó embereknek nem bántotta a lelkét, hogy lepusztították, lekopaszították az erdőt, a hegyet. Aztán magára hagyták, lesz, ami lesz alapon. Hogy tud-e regenerálódni, vagy az erózió leviszi a rétre az egészet, megváltoztatva a gyönyörű bükki tájnak egy szeletét? Nem tudom, de ma is, mikor elfog a honvágy, eszembe jut az a nagy fa, és sokáig elmélázom, a régi időkön. Szüleim testvéreim már régen nem ott élnek, mégis jó volna néha hazamenni. Ott születtem, ott voltam gyermek, nekem ott a hazám, bár tudom nyugodni nem ott, fogok, ahogy az öreg makkfának sem adatott meg, hogy ott állva érje a vég.

 

2022. 10. 23.

Tiszakécske.

 

Ui:

   Vajon mi lesz a többi erdő sorsa, ma, amikor gátlás nélkül adnak bizonyos embereknek engedélyt, természetvédelmi területeken is tarvágásra. Ahol folyók, tavak mentén beépítenek olyan területeket, amit nem volna szabad, nem csak az eddigi tilalom miatt, hanem az ökológiai sokféleség felborítása miatt is. Emberek a pénz nem ehető, a föld klímája változik…

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése