2023. november 23., csütörtök

Gyere, főzz velem

 

Gyere, főzz velem

Írta: Királdi-Kovács István

.

Magyaros, kapros káposzta párolt lapockával

.

Végy egy megfelelő edényt, miben elfér minden.

Kell tízdeka csemegeszalonna,

ugyan ennyi kolozsvári, jó húsos, füst is legyen rajta,

vágd apró kockára és pirítsd meg aranybarnára,

vigyázz meg ne égjen, s ha kész szűrd le szépen.

.

A forró zsírban piríts kérget egy kiló lapockára,

szépen, pirosra körbe minden oldalára.

tedd tányérra, s takard le, ha elkészültél vele,

a zsírba húszdeka apró hagymakocka kerüljön bele,

ahogy tanultad pirítsd meg szépen, üvegesre.

.

Ha a hagyma üveges, ne sajnálj tőle mást,

adjál hozzá tizenöt deka apróra vágott tv paprikát,

és húszdeka hámozott paradicsomot,

ízesítsd meg sóval, őrölt borssal, rotyogtasd tíz percen át,

s hogy le ne égjen sűrűn keverd át.

.

Ha már átfőtt az egész, tedd vissza a sült szalonnát,

rá a lapockát, engedd fel vízzel, hogy ellepje,

s az egészet lassú tűzön párold félpuhára.

Ezután lesz szükséged egy fej édeskáposztára,

másfél kilót tisztíts meg, s vágd fel nagykockára.

.

Készíts elő egy csokor kaprot, finomra metéld,

ha már félpuha a hús, kóstold a levét,

kínáld meg sóval, borssal, evőkanál piros paprikával,

tegyél még bele három-négy gerezd zúzott fokhagymát,

s végül add hozzá az összedarabolt káposztát.

.

A vízzel várj még, mert a káposzta, levet enged,

hogy ne törjön, néha óvatosan kevergesd meg,

Ha a hús megfőtt vedd ki, hűlés után szeleteld fel.

Ellenőrizd a káposztát, rendben van-e az íze,

és az állagához nincs-e szüksége egy kis vízre.

.

Már nincs szükség másra, mint egy laza habarásra,

használj hozzá tejfölt, kukoricakeményítőt,

add fel neki a kaprot, hagyd rottyanni egyet,

kicsit pihenni engedd, s utána tányérra szegyed,

kínáld meg két szelet lapockával, edd meg jó étvággyal.

.

2023. 11. 23.

Tiszakécske


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése