2024. január 31., szerda

Fatörzs

 

Fatörzs

Írta: Királdi-Kovács István

.

Ma, fatörzsnek piskótatekercset sütök,

hozzá hat tojást gyorsan fel is ütök,

fehérjét és a sárgáját szétválasztom ketté,

négy deka porcukrot a sárgához teszek,

amit hamarjában habosra föl is verek.

.

De csak módjával, ne legyen túl kemény,

nem lesz tekerhető a sütemény.

A fehérjéhez csipet sót, és hat deka cukrot adok,

amit, egy géppel jó kemény habbá verek,

végül két habot óvatosan, ne törjön, egyneművé teszek.

.

Ha a tojások habként újra egyesültek,

tíz deka liszttel szintén finoman elvegyültek,

kikent, vagy papírral bélelt tepsibe elsimítom,

százötven fokra előmelegített sütőbe rejtem,

ha a színe már aranyra hajaz, akkor ki is veszem.

.

Sütési időt nem írok, te tudod milyen az ízlésed,

s főleg milyen a sütőd, alsó, felső, légkeveréses,

elektromos, vagy egy öreg gázos, csak süljön meg szépen.

Ezt a műveletsort hamar megismétlem,

mert a fatörzshöz két tekercs kell nékem.

.

Ha kisült még melegen szépen föltekerem,

kihűlésig állni hagyom, aztán meg is kenem.

Krémnek húsz deka nutellát kavarok, nyolc deka vajjal,

megkenem a tekercseket kívül, belül krémmel,

majd az egyiket középen ferdén vágom széjjel.

.

A feleket, mint két ágat az egész oldalához teszem,

a kérget villával rajzolom, mint hullámot végig vezetem.

Tetézem a jót, meghintem némi csokoládéforgáccsal.

Szeletelem, s akinek szabad, ehet belőle jó étvággyal.

Ha szomjas leszel tőle, van, narancslé igyál belőle.

.

2024. 01. 31.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése