2017. október 4., szerda

Rakott kel (próza)






Rakott kel
Írta: Kovács L István

Sorsa úgy hozta, hogy asszonyok között kellett fiatal férfiként dolgoznia. Rajta kívül volt még három, négy férfi segédmunkás, de az üzemen épületén kívül az udvaron dolgoztak.
A gyerek, mert fiatalsága okán szinte mindenki így hívta, egyedül volt ezzel a csoporttal három műszakos karbantartó lakatos.  Jobbára éltes, jóval idősebb családos asszonyok voltak.  Szinte minden nap, hoztak valami finomságot és kóstoltatták egymással kikérve a véleményeket is. Valamint főztek, csak úgy szájjal, néha vitáztak, hogy azt bizony nem így, vagy nem úgy kell elkészíteni.  Ma úgy mondanánk, hogy ment a száj karate.  Azonban nem volt semmi rosszindulatú vagy bántó megjegyzés. Néha a gyereket is megkínálták ezzel, azzal és megkérdezték a véleményét.  Senkit nem akart megbántani, hát elfogadta és jó véleményt mondott mindenkinek mindenre. Egyszer azonban fölborult a rend.
A téma, mert valaki azt főzött és hozott délutáni műszakba, a rakott kelkáposzta lett. Meg vitatták, hogy ki mint készíti el, mit tesz bele és azt hogyan. Mit forráz, mit főz elő, hogyan készíti el a húst.
A gyerek ott dolgozott, valami gépet szerelt oldalt, amit másnap építettek be a délelőttös műszakban. Így hallotta a beszélgetést. Egyszer megunta a vitát és olyat tett, amit addig soha, beszólt az éltes, családos hölgyeknek.
  Hölgyeim maguk nem tudnak főzni.
Erre bizony nagy meglepődés lett, és nagy nevetés is. Egy igen terebélyes asszony, aki jó ízűeket nevetett mindenen azt mondja:
  Te gyerek nézzél már rám, én nem tudok főzni?
  Nem bizony.
Tudják asszonyok, maguk főznek, mi megesszük, ebből nincs baj, nem leszünk betegek, de nézzék meg minden valamire való konyhán férfiak a főszakácsok, (igaz, otthon ők sem főznek) a nők inkább konyha, vagy kézi lányok.
De ahogy hallgatom a rakott keljüket, hát mit mondjak, én finomabbat főzök mindegyikükénél, pedig ugyan azt az anyagot használom, mint maguk.
 Na és akkor hol a hiba?
A húsnál, annak az elkészítésénél.
Na, hadd hallom nagy okos te, mint csinálnád!
  Maguk úgy csinálják, hogy mint a fasírthoz bekeverik a darált húst, és elszórják a káposzta között, ez a baj.
  Én csinálok egy nagyon finom pörköltet bármilyen húsból, szaftosan, és azt darálom le, a káposzta és rizs közzé rétegezem, meglocsolom a szaftjával, és beteszem a sütőbe hadd párolódjon össze, az sem baj, ha kicsit megpirul a teteje.
De, ha tényleg nagyon finomra akarják készíteni, próbálják meg a zúzapörköltet ledarálni azt hozzá tenni.
Egy darabig csönd volt, majd össze- összesúgtak, de az nap nem főztek tovább.

2017. október 4.
Tiszakécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése