Rakott
kel
Írta:
Kovács L István
Sorsa
úgy hozta, hogy asszonyok között kellett fiatal férfiként dolgoznia. Rajta
kívül volt még három, négy férfi segédmunkás, de az üzemen épületén kívül az
udvaron dolgoztak.
A
gyerek, mert fiatalsága okán szinte mindenki így hívta, egyedül volt ezzel a
csoporttal három műszakos karbantartó lakatos.
Jobbára éltes, jóval idősebb családos asszonyok voltak. Szinte minden nap, hoztak valami finomságot
és kóstoltatták egymással kikérve a véleményeket is. Valamint főztek, csak úgy
szájjal, néha vitáztak, hogy azt bizony nem így, vagy nem úgy kell
elkészíteni. Ma úgy mondanánk, hogy ment
a száj karate. Azonban nem volt semmi
rosszindulatú vagy bántó megjegyzés. Néha a gyereket is megkínálták ezzel,
azzal és megkérdezték a véleményét. Senkit nem akart megbántani, hát elfogadta és
jó véleményt mondott mindenkinek mindenre. Egyszer azonban fölborult a rend.
A
téma, mert valaki azt főzött és hozott délutáni műszakba, a rakott kelkáposzta
lett. Meg vitatták, hogy ki mint készíti el, mit tesz bele és azt hogyan. Mit
forráz, mit főz elő, hogyan készíti el a húst.
A
gyerek ott dolgozott, valami gépet szerelt oldalt, amit másnap építettek be a
délelőttös műszakban. Így hallotta a beszélgetést. Egyszer megunta a vitát és
olyat tett, amit addig soha, beszólt az éltes, családos hölgyeknek.
Hölgyeim maguk nem tudnak főzni.
Erre
bizony nagy meglepődés lett, és nagy nevetés is. Egy igen terebélyes asszony,
aki jó ízűeket nevetett mindenen azt mondja:
Te gyerek nézzél már rám, én nem tudok főzni?
Nem bizony.
Tudják
asszonyok, maguk főznek, mi megesszük, ebből nincs baj, nem leszünk betegek, de
nézzék meg minden valamire való konyhán férfiak a főszakácsok, (igaz, otthon ők
sem főznek) a nők inkább konyha, vagy kézi lányok.
De
ahogy hallgatom a rakott keljüket, hát mit mondjak, én finomabbat főzök
mindegyikükénél, pedig ugyan azt az anyagot használom, mint maguk.
Na és akkor hol a hiba?
A
húsnál, annak az elkészítésénél.
Na,
hadd hallom nagy okos te, mint csinálnád!
Maguk úgy csinálják, hogy mint a fasírthoz
bekeverik a darált húst, és elszórják a káposzta között, ez a baj.
Én csinálok egy nagyon finom pörköltet
bármilyen húsból, szaftosan, és azt darálom le, a káposzta és rizs közzé
rétegezem, meglocsolom a szaftjával, és beteszem a sütőbe hadd párolódjon
össze, az sem baj, ha kicsit megpirul a teteje.
De,
ha tényleg nagyon finomra akarják készíteni, próbálják meg a zúzapörköltet
ledarálni azt hozzá tenni.
Egy
darabig csönd volt, majd össze- összesúgtak, de az nap nem főztek tovább.
2017.
október 4.
Tiszakécske
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése