2015. december 15., kedd

Aki megfogta a napot



Aki megfogta a napot
Írta: Kovács L. István
Nagydarab, erős ember volt. Két lányt neveltek a feleségével, szerette őket, büszke volt rájuk, de szíve mélyén jobban örült volna, ha legalább egy fia születik. Tovább vihette volna a nevét és a szakmát is, hiszen kovácsnak lenni nehéz, de szép és jó! Sok mindenhez kell érteni faluhelyen, hiszen hozzá visznek minden javítani valót, késélezéstől a ló patkolásig, kapa készítésétől a vaskapuig.  A lányok már nem voltak otthon, a vejek városi gyerekek lévén nem akartak falusi kovácsok, lenni.
Egy segéd szédelgett körülötte, amolyan nemtörődöm gyerek, szülei elzüllöttek nem törődtek a gyerekkel. Kimaradt az iskolából, tizenhat évesen a hatodikig sikerült eljutnia. Sajnálta, hát fölfogadta mindenesnek, és etette meg némi pénzt is adott neki.
Minden reggel korán kelt, fél ötkor ébredt, óra nélkül, percre pontosan. Már megszokta. Ellátta a jószágokat, két hízót, csirkéket, volt vagy ötven belőlük és a más szárnyasok is, és néhány nyúl. Fél hatkor már a műhelyben serénykedett, rakta a tüzet és készítette elő a napi munkához szükséges dolgokat.
A gyerekkel mindig hadban állt, mert soha sem tudott időben oda érni, nem félhatra, mint ő, de még a hatórás nyitást is sokszor lekéste.
   Nem lesz belőled így semmi gyerekem, napszámosnak sem kellesz, ha mindig mindenhonnan elkésel. A szakmát is nehezen tanulod, ki lesz a kovács, ha én már nem bírom?!
     Mester úr, nem tehetek róla, otthon a részeg apám még dolgoztat késő estig, és mikor lefekszem is ott ordítozik, nem tudok aludni eleget.
     Na, jól van, majd megnézzük, mit tehetünk.
     Most fogjuk meg a napot!
Nem értette a legény, mit akar mondani ezzel a mester, de tette, amit mondott neki. Eltelt ez a nap is, haza mentek, a kovácsnak csak pár lépést kellett tenni, hiszen a műhely a portához tartozott.
Délután megint elvégzett a házkörül, majd pihenni tért, ilyenkor beszélte meg a feleségével a napi dolgokat, mi volt az asszony munkahelyén és mi történt a kovácsműhelyben.
    Te mama, itt van ez a gyerek, nem tudnánk ide venni magunk mellé valahogyan? Úgyis enni is itt eszik velem, csak aludni jár haza, de otthon üldözi az apja. Még jó, hogy nem szokott rá a kocsmázásra ő is.
    Te mondod, hogy nem sok hasznát vetted eddig, mégis ide vennéd?
    Adjunk neki egy esélyt, hátha ember lenne belőle, a kis konyhát már úgysem használjuk, gondoltam átengedjük neki ideiglenesen, aztán meglátjuk.
    Jól van papa, a te felelősségedre.
Másnap közölte a fiúval az elképzelésüket, örült és oda költözött a legény.
    De itt, most már mától jól meg kell fognod a napot fiam!
    Azt, hogy érti mester úr?
    
     Úgy fiam, hogy nincs lazsálás, időben kelünk, dolgozunk, és időben fekszünk, fizetséget csak a munkáért kapunk, megélni meg csak a fizetségből tudunk. Aki csak el van egész nap, kiszalajtja kezéből a lehetőségeket, az nem érdemli meg a betevőt sem. Neked meg, még ráadásul tanulnod is kell, el kell végezned az általános iskolát, utána a szakmát is rendesen, iskolában is tanulnod kell, a gyakorlatot itt szerzed meg, vagy már most, mehetsz a vakvilágba.
    Hát akkor mester uram, fogjuk meg azt a napot, ki ne csússzon a kezünk közül!


2015-12-15 
Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése