2014. október 10., péntek

A Tanárnő (novella)



A Tanárnő
Írta: Kovács István

A nap aranylósugarai még egy utolsót lubickolnak, a víztükrén mielőtt teljesen alábukna a látóhatáron. Kellemes őszidő van. Már nem éget a nap, sugarai nem szúrják az ember bőrét, nem vakító a fénye sem, inkább jólesően simogatnak, amint jóságos nagymama fáradt kezével simítja unokája fejecskéjét! A tanárnő a parton egy kidőlt száraz fatörzsön ül egy ideje, Ő a késő őszi napsütésben füröszti fáradt arcát! Jóleső érzés járja át a lelkét, nyugodt és a tájban gyönyörködik! Szeret idejárni a tópartjára. Ismer minden fát, bokrot és madarat. Ő itt, a tájhoz tartozik! Gyakran jön sétálni, hol vázlatfüzet és rajzeszköz, hol meg kis jegyzetfüzet van nála. De előfordul, hogy mindkettőt magával hozza táskájában. Szeret rajzolgatni, verset írni. Legtöbbször a fatörzsön ül, és úgy dolgozik, de van egy pad is, amin szokott üldögélni, gondolataiba mélyedve vagy éppen rajzol, fest, verset ír! Most csak ül és gondolkodik. Át gondolja az életét és az elkövetkezőnapok eseményeit. Ő a jövő héten elballag, az az, búcsút vesz imádott iskolájától ahol negyvennégy évig tanított. Úgy volt, hogy végig viszi ezt a tanévet, de sajnos egészsége nem engedi a további megpróbáltatásokat. Az igazgató úrral, aki harminc évvel ezelőtt nála kezdte a tanulmányait, mint első osztályos, megegyezett, hogy nyugdíjba megy, de szükség esetén szívesen bejön helyettesíteni. Már szürkült az idő, a nap magára vette takaróját, hát szép lassan haza indult Ő is és útközben szövögette tovább terveit. Talán félórai sétára lakott a szeretett helytől. Haza ért könnyű vacsorát evett és lefeküdt. Nehezen tudott elaludni, mint mostanában gyakran, ezért is szokott későig sétálni. Eltervezte hogyan fog búcsút venni kollégáitól a tanulóktól és hogyan öleli magához szeretett iskoláját, nagyon nehéz volt a szíve. Az épületet is nagyon szerette, a kollégáit, de a gyerekeket feltétel nélküli oda adással imádta. Óráin csend volt, tudott bánni még a kissé elevenebb gyerekekkel is. Halk szavúsága miatt figyelni kellett a nebulóknak, ha hallani akarták mit ad le órán. Szemei könnyesek lettek és úgy aludt el kicsit sírva!
Reggel mivel hétfő volt a szokott módon és időben kelt, föltette a kávéját, és míg lefőtt a zuhany alatt fölfrissítette magát. Készített egy szendvicset és a kávéval együtt elfogyasztotta. Elindult az iskolába. A nap a szokásos módon telt, a nagyszünetben megbeszélte az igazgatójával, hogy szerdán délután négy órakor tartana egy kis búcsúzási vendéglátást a tanáriban, melyre mindenkit meghív. Hazafelé bement egy cukrászdába ahol kiszállítást is vállalnak, süteményt rendelt, üdítőket, ásványvizet és párüveg pezsgőt!
Szerdán délután pontban négy órakor, megérkezett az autó és egy terembe hordták a megrendelt árut.
Miután az utolsó napközis gyerek is elhagyta az iskolát, kollégáival a terembe ment a tanárnő. Könnyeivel küzdve megemlékezett arról a nyolc évről, amit iskolásként ott töltött és a negyvennégy évről, amit tanárként ott dolgozott. Szabadkozva átvette az ajándékait, és némi beszélgetések után egy óra múlva el is ment mindenki.
Ő még maradt, ahogy mondta szeretné magához ölelni az iskoláját, nem értették mire gondol, de az igazgató úr megengedte neki. az épületben már csak a biztonsági őr volt éjszakára és Ő a búcsúzó tanárnő! Nagy az épület, elsőtől nyolcadikig járnak oda a gyerekek, hosszú folyosói vannak. Bár alsó tagozatosokat tanított folyamatosan, de matematikát nyolcadikig taníthatott képesítése alapján.  És elindult a ballagása!
Minden ablaknál megállt, megsimította az ablakkeretet és mondott valamit. Minden ajtón bement, körbenézett pár kedves szót felírt a táblára a gyerekeknek üzenve.
Az emeletre is felment, hiszen ott is tanított ott is körbement minden termen. Majd a lépcsőnél még visszafordult nagyot sóhajtott és könnyezve félhangosan köszönt az üres folyosónak, hogy viszontlátásra! Leballagott a lépcsőn bement a tanáriba vette a táskáját könnyű kis kosztümkabátját és elindult haza, az ajtóból még egyszer visszafordult és itt is köszönt még a folyosónak. Elköszönt az éjjeliőrtől és haza ment. Az ágyában még sírdogált egy kicsit, de elég fáradt volt most ahhoz, hogy hamar elaludjon!
Reggel nem jelzett a rádió, nem is kelt föl azonnal, kicsit lustálkodott, hiszen mától nyugdíjas! Mehet kedvenc tópartjára, nagyokat sétálni, fotózni, rajzolni, szeretné a festészetet mélyebben megismerni, és közben, ha olyan gondolatai lesznek, akkor azokat, mint vers papírra veti! De ha az idő olyan lesz, hogy végkép nem mehet, a partra akkor belátogat az iskolába, mert azt nem lehet csak úgy elhagyni, hiszen élete jelentős részét ott töltötte! A tanárnő most igazán boldognak érezte magát!
2014-10-10
Tiszakécske


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése