2021. február 23., kedd

Gyula bácsi (próza)

 

Gyula bácsi

Írta: Kovács L István

 

Gyula bácsi, csak egy van, illetve volt, mondhatnám, de tudom az országban sok hozzá hasonló TANÍTÓ EMBER él.

 

Gyula bácsi már elég idős volt, nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató. Az iskolaudvarban volt a szolgálati lakásuk, az első és második osztályterem között. Ott élt családjával. Már régóta nem tanított hivatalosan, de mindig szeretett a ház előtt állva mosolyogni a gyerekekre, és óva intette őket „ne szaladj, mert elesel, ne kiabálj, nem süket az a másik gyerek, ne húzgáld a lányok haját” stb.

Néha előfordult, hogy megkérték, ha valamelyik tanár hiányzott, hogy legyen szíves helyettesíteni, ő örömmel vállalta. Szerette a gyerekeket, és szerette átadni a tudást.

Mi negyedikbe, vagy ötödikbe jártunk már, nem is tudom. Lényeg, hogy a matematika nem akart a fejekbe férni, kivéve néhány nagyon jó tanuló elsősorban lányt, de egy két fiú is akadt. Egy alkalommal mikor a számtan (akkor még így hívták) tanárnő huzamosabb ideig hiányzott, Gyula bácsi járt be órákra. Megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a törtek és százalékok terén erősen hiányos ismereteink vannak, és valahogy az, az irányú kísérletek, hogy megértsük, is lassan haladnak. Gondolt egy merészet és következő órára igen nehéz zsebbel érkezett. Nem tudom hol szerezte be a rengeteg apró és nagyobb címleteket, de hozta a 10; 20; 50 filléreseket, az 1; 2 forintosokat, ezek alumíniumból voltak, kivéve a 2 forintos (bélás) ő rézből készült. Valamint a zöld papír 10 ft; a kék 20 ft; a barna 50 ft, és a piros 100 ft- tot, akkor ez volt a legnagyobb címlet.

Ezekkel a pénzegységekkel, és táblára rajzolt ábrákkal olyan szemléletes bemutatást végzett, amivel két óra alatt megértette velünk a törtek és százalékok világát. Akinek még így is nehézséget okozott, annak délután külön órán újra magyarázott mindent.

Néha elgondolkodom azokon az időkön és hajlok rá, hogy némely tanítóra úgy gondoljak, mint egy mágusra, aki úgy öntötte belénk a tudást, mint jó borász a bort, hogy nehogy egy csepp is mellé menjen, vagy ne hasznosuljon a tudásnak valamely molekulája.

 

Köszönet illeti Dorgó Gyula bácsit, még ennyi idő (bő ötven év) távlatából is.

 

2019. 09. 18.

Tiszakécske

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése