2018. december 18., kedd

Kontrollon


Kontrollon
Írta: Kovács L István

…az ördögbe is doktor nő! Már bocsánatot kérek, de mit jelent az, hogy teljes élet? Ki mondhatja meg azt bárkinek, neki mi a teljes élet?
  -Nézze, ha sokáig akar élni, legalább a mostani állapotát szeretné még megőrizni, még valameddig, akkor sok mindenről le kell mondania.
Nem ehet zsírosat, nem vihet be sok fehérjét…

No még ez is? Eddig ez nem volt, mi az, hogy fehérje, minek árt az?
  -A fehérje a veseműködés zavaraiban játszik szerepet. Önnek sem a cukra, sem a veseműködése, sem a szíve nem engedi már meg, hogy eddigi életvitelét folytassa. Értse meg, ha nem változtat, nem jósolok hosszú időt magának.

Doktor nő!
Nem azért járok ide évek óta, hogy jósolgasson nekem, hogy félévente új gyógyszert adjon, mikor még a réginek sem tudjuk igazán a hatását. Csak kísérleteznek az emberekkel.
Miért nem az élelmiszer gyártókkal harcolnak, mit mond az orvosi esküjük?
Ott kéne kezdeni a gyógyítást, a sok E számos adalékot, a szóját és hasonlókat kitiltani az élelmiszerekből. Persze az nem megy, oda lenne a jutalék, a gyógyszer lobbiról nem is beszélve.
Tudja, kedves doktor nő, mi jelenti nekem a teljes életet, hogy dolgozhatok, hogy azt ehetek, ihatok, amit akarok.
Itt az ünnep, a névnapom, torták, sütemények, kocsonya, töltött káposzta, töltött dagadó. Én meg salátát egyek?

  -Nem csak salátát, ehet húst is, jó sovány csirke, vagy pulykamellet, nyúl húst. De köret az valamilyen zöldségből készült főzelék, vagy saláta legyen. Semmi képen ne egyen lisztes dolgokat, tésztát, rizst, krumplit. Sétáljon sokat, menjen el horgászni, ha be van, fagyva vágjon léket.

Drága doktornő!
Tudja ön, hogy milyen borzasztó étel a csirke és pulyka mell, száraz, nincs szaftja, csak forog az ember szájában, de nem akar lemenni, a comb az talán. Igaz a krumplit sosem szerettem, de azt miért nem?
  -Jó, de csak grillezve, zsír nélkül, vagy megfőzve, a bőrét lehúzva. A krumplival az a baj, hogy a benne lévő keményítő cukorrá alakul és abból magának van bőven.

Igen? És akkor mi lesz a csülökkel, az oldalassal, császárszalonnával, a szalonnás-kolbászos rántottával?
-Nyugodtan mondjon búcsút nekik. Ha kicsit erősebb húsra vágyik, nagyon sovány sertés és marhahúst ehet, de csak főzve, köretnek pedig főzelék, mondjuk tök, borsó, almaszósz, meggyszósz, semmi pörkölt nokedlivel, és társai. Tejterméket is minél kevesebbet és lehetőleg sovány tejet, kemény sajtokat. Értse, meg a javát akarom, hogy legalább ne romoljon az állapota. És fogynia is nagyon kéne, nagy teher a szívének ezt a hatalmas testet ellátni vérrel, átpumpálni, hogy mindenhová jusson. Húzza, föl a nadrág szárát nézzük meg a lábát.
Tessék, feszült dagadt, tele van folyadékkal. Szed vízhajtót?
Nem!
Nem szedek, még senki nem mondta, hogy szednem kéne.
   -Saját érdekében jó lenne, ha szót fogadna, gondolom, a családja sem szeretné még elveszíteni. És most kap vízhajtót is, megfelelő kiegészítővel.

Kedves doktor nő!
A család! Nekik már nincs szükségük rám, felnőtt önálló életet élő gyerekeim vannak, a halat szeretem, de a horgászat, kinn ülni és az úszót lesni nem az én műfajom. Sétálni azért nem szeretek, bár szoktam, mert egyedül unalmas, ha találkozom valakivel, nem tudok másról beszélni, mint betegségről, gyógyszerekről. Kiestem a munkából az élet körforgásából, az embereket nem érdeklik a bajaim, nincs már közös téma.  Az ember ül, bámul ki az ablakon, éhes, emiatt ingerült, nem leli helyét, már a családdal sincs túl sok megbeszélni való, hiszen nem volt sehol, nem látott semmit.  A betegségek szaporodnak, és ez is, amivel ide járok, kezelhető, de nem gyógyítható. Tudja, sokszor elgondolkodom, hogy így minek az élet, és mit jelent a „teljes életet élni” kifejezés? Egyáltalán, van olyan ember, aki azt mondhatja, hogy teljes életet él?
   -Ne keseregjen, nézze meg az olyan embereket, akik sokkal jobban korlátozva vannak mozgásukban, mint ön, mégis boldogan élnek.

Boldogan?
Biztos ön ebben? Kívülről annak látszik, de van néhány olyan ismerősöm, aki azt mondja, jobb volna nem lenni, csak szenvednek a fájdalmaktól, a lenézettségtől, kivetettségtől, az elutasítástól.
   -Kicsit messzire mentünk, tartsa be a javaslatokat, keressen magának olyan elfoglaltságot, ami kitölti napjait és kielégíti fizikailag, lelkileg. Három hónap múlva várom, nagy labor, hasi ultrahang leletekkel, és ha lesz egyéb vizsgálat azok eredményét is hozza magával. Viszont látásra.

Bocsánat, az ultrahangra nem kapok beutalót?
  -Háziorvostól kérjen oda is, és a laborba is, ahogy szokta.
Köszönöm! Viszont látásra!

2018. december 19.
Tiszakécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése