Egy
zsíros nap
Írta: Kovács L István
Tata korán ébredt, köhécselt egy kicsit, majd felkelt,
rágyújtott, és neki kezdett az előkészületeknek. Mama is felkelt, ő pedig a
kávéfőzést részesítette előnyben.
Az
idős felállított két katlant a szín alatt a nagy üstökbe vizet hordott és
alágyújtott, hadd melegedjen, forrjon a víz. Az öreg sparheltre, ami szintén a
szín alatt állt, két nagy fazék vizet tett, és annak is alá fűtött.
Mindenki
megérkezett megitták a felest, a kávét fogás utánra halasztották. A vérnek a
tálat és a kést szokás szerint a komaasszony vitte. A fogás és a szúrás rutin
munka volt, jól sikerült. Vér is majdnem mind fel lett fogva, bőven lesz
hagymás vér reggelire és véres hurkához is marad belőle. Újabb felesekkel telt
poharak jártak körbe és most már a tűzhelyen tartott forró kávé is megérkezett.
Utána a segítség elment és kezdetét vette a következő fázis.
Az
unokák jó munkát végeztek, mert lobogva forrt a víz az üstökben. A jószágot egy
jó nagy edénybe fordították és öntötték rá a forróvizet, hogy könnyebb legyen
kopasztani. Lánc volt lefektetve és azt húzgálva, azzal forgatva szabadították
meg a nagyja szőrtől a jószágot. Ami maradt azt tölcsér alakú szerszámmal
kaparták, a bátrabbak kézzel szaggatták ki. Mikor már elég kopasz volt,
kifordították a kádból és fatüzelésű pörkölővel pirították meg a bőrét, jó
feketére sütve, amit aztán bekentek némi sárral, hogy puhuljon a bőre, ne
repedjen szét forgatás, mosdatás, kefélés és kaparás közben.
Miután
megpörzsölték a jószágot és kicsit puhult a bőre, alaposan szinte fehérre, ha
jól megpirították, akkor világos sárgára tisztították a bőrét. A bontás előtt
megreggeliztek, és ittak egy fröccsöt, vagy ki mit szeretett.
A bontás folyamata elkezdődött, itt már intenzíven részt vett a komaasszony is. általában ő volt a bélmosás vezetője. Mikor megkapta a böllértől a belet egy arra alkalmas teknőben, valakivel az udvar hátsó részébe vonult. A valaki egy másik asszony, vagy nagyobb fiú unoka volt, aki vizet öntött, oda és akkor, ahová, és amikor kérte, hogy a bél tartalmát kiürítse. El is darabolta megfelelő méretre. Régen a vastag fodros belet sem dobták ki, abba töltötték a hurkát, és pl. kenőmájast. A vékonybélbe pedig a kolbászt. A gyomorba és a vizelet hólyagba sajtot töltöttek. Mikor a bél kitisztult a fizikai kosztól, akár mosógépben is, de sok hagymával, ecettel mosták, a fertőtlenítés miatt és a szagok eltűnésének érdekében. A vékonybelet meg is kaparták, hogy szép vékony hártyaszerű tömlője legyen a kolbásznak. Töltésig langyos vízben tartották, hogy nem lyukas azt felfújással ellenőrizték.
A
többit a férfiakra bízza, ők úgyis tudják mit hová és miért. Az abáló lében, ha
megfőttek a húsok azt kiszedik és szortírozzák miből mi lesz, mit kell darálni,
és mit csak szépen vékony csíkokra vágni.
Az
üres abáló lében legtöbb helyen újra a komaasszony, kifőzi a rizst, kölest,
gerslit (árpagyöngy) ki mit szeret a hurkához. A másik üres üstben egy, már egyéb
munka alól szabadult ember elkezdi a zsírt olvasztani, kisütni. (Ha nem volt
másik üst, akkor ez a munka másnapra maradt).
A
kolbász ilyenkorra általában meg van töltve, rúdra rakva szikkad a kamrában, a
töltés közben kiszakadt kisebb darabok mentek a tepsibe, várták a hurkát, hogy
közösen bújjanak a meleg sütőbe, vacsorának. A beleket összekötő hártyás- hájas
részt fodor vagy fátyol hájnak hívják, abba is lehetett hurkatölteléket tenni,
ha kimaradt egy kis töltelék anyag. Vagy kisütötték a hájjal, amit nem tettek
el hájas tésztának, de faluhelyen igen csak elrakták, nem pocsékoltak az
emberek.
Vidékenként
sokféle módon bontották a sertést, hasáról, hátáról, asztalon, vagy
felfüggesztve.
Hurka
is többféle készült, van ahol fehér hurka csak húsból és rizsből, májas hurka,
ha adtak hozzá egy darabka májat, tüdős hurka, ha tüdőt adtak hozzá, de volt és
van, hely ahol ezeket egyben összekavarva készítik el, természetesen fűszerezve.
Véres
hurka kétféle volt, a rendes hurkához tették a vért, vagy pirított
zsemlekockára öntve a friss vért, fűszerrel keverték, lazán töltve kifőzték, ez
nem volt tartós, gyors fogyasztásra viszont sok helyen szerették.
Ismerek
helyeket ahol a belsőség, mint: szív, vese, nyelv külön van eltéve leveseknek.
De tudok olyat, ahol ezeket abálják és a sajt részévé teszik. A májat is
elteszik, ami kimarad, pörköltnek, resztelt májnak. Tehát, ahány ház annyi
szokás.
Nálunk
annak idején a hurkaleves is menő volt, a maradék abáló lében főzték ki a
megtöltött hurkát és a sajtot, a kifakadt hurka tölteléke ott maradt, ez a
fűszeres lé eltéve párnapig finom és tartalmas leves volt.
2020.
11. 21.
Tiszakécske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése