2015. október 30., péntek

Peti a vadász (próza)



Peti a vadász
Írta: Kovács L. István

Már elég magasan járt a nap mikor Peti felébredt. Nem sietett sehová, szünet volt az oviban.
Nagyot nyújtózott és felült az ágyon. Egyedül van elgondolkodott.
Apa már kitudja, hol jár még este elment a kamionjával és legalább egy hétig nem jön haza azt mondta, de lehet, hogy tovább, ha a fuvar úgy kívánja. Anya is elment dolgozni, csak délután jön haza.
Valamit ki kell találnom gondolta.
Lement, pizsamában reggelizett, anyja vajas-szalámis szendvicset készített neki kakaóval. Reggeli közben jutott eszébe, kapott az apjától egy dugós vadászpuskát és ott volt Zsömle a kis kutya, amit nagypapa hozott neki még a múltkor mikor itt járt. A nevét is ő adta neki, mert olyan zsömle színű volt.
Eldőlt a kérdés, vadászni mennek!
Gyorsan felöltözött, ahogy illik, erdőjáró csizma, hosszúnadrág, pulóver és sapka, hogy a nap ne süssön a szemébe. Közel volt az erdő ismerte is, nagypapával sokat járt oda, csak ő túl messze lakik, ritkán jön. Magához vette fegyverét, ölbe vette a kutyát, mert az nem mindig arra akart menni merre ő és indultak a nagy kalandra!
Arra gondolt, hogy lő majd szarvast, vagy lehet, hogy oroszlánnal is találkozik, és a puskával megvédi magát és Zsömlét, mert hát az még kicsi, a macskától is fél.
Azonban nem találkozott sem szarvassal, sem oroszlánnal, de volt sok egyéb látnivaló. Találkozott mókussal, aki a fára menekült, ahogy meglátta őt, látott sok szép tarka madarat, akik különböző hangon énekeltek, és szarvasbogár viadalt.
Két, hatalmas csáppal rendelkező bogár birkózott egy tölgyfa tövében.
Egy süncsaláddal majdnem összeütközött.
A mama négy kis sünt vezetett az avaron, és ha Zsömle nem ijed meg tőlük észre sem vette volna őket.
Gyorsan előkapta fegyverét, de még sem lőtt.
Nem kell nekem puska, nem lövök le semmit.
Gombákat is látott, szép piros és zöld kalappal, meg sárga színűt, de nem nyúlt hozzá, nagypapa azt tanította neki, hogy azt nem szabad szedni, csak ha már jól ismeri őket.
De szamócát szedett egy csokorral, gondolta anyával megeszik este.
Haza ballagott, és otthon játszott, míg anya meg nem jött.
Megérkezett anya, kipakolt szatyorból és neki látott a vacsorakészítésnek.
Vacsora közben az asztalnál beszélgettek.
Peti elmondta élményeit, majd megkérte anyukáját, szóljon apának, neki nem kell a puska, inkább egy fényképezőgépet vegyen neki, hogy élményeit le tudja fotózni. Anyuka örült, hogy kicsi fia ilyen nemes lelkű, megígérte szól a papának, és lefektette kis fiát.

2015-10-30
Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése