Gasztrobűn
Írta: Kovács L István
Ő, a
nagyevő, az ínyenc, akinek a bármilyen étel elkészítése sem okozott gondot, egy
ideje mindenféle finom, de állítólag nagyon egészségtelen falatoktól el van
tiltva. A túlsúly, a cukor, a szív és érrendszeri betegségek miatt, bár soha
nem érezte rosszul magát. Egy munkaalkalmassági vizsgálat mutatta ki először az
emelkedett cukrot, a többi jött utána. Mindenféle zsír és liszt mentes ételeket
kell ennie. Zöldségeket, igaz a zöldségekkel nincs baj, csak jó nagy szelet
rántott hús, vagy pörkölt legyen hozzá. Ezek az abonett és más, formára sütött
szendvicskenyerek nem nyerők nála.
Most
hosszú hétvégére egyedül maradt, a felesége hagyott neki ennivalót a hűtőben,
de azt ott is hagyja. Csütörtök délután magára maradt, elhatározta kimegy a
péntek reggeli piacra és bevásárol az igen régóta óhajtott ételhez és megfőzi
magának.
A reggeli
piaci sétáját Pista néninél kezdte. Pista néni egy magas, még így hatvanasan is
dekoratív nő. Az igazi neve Stefánia, a Pistát először gyerekek akasztották rá.
Nem tudták a nevét, a férje Pista, messziről hozta. Őt a faluban mindenki
ismerte és Pistának szólította, így a gyerekek a férje után kezdték el Pista
néninek szólítani. A felnőttek viszont azért hagyták rá, mert keményen dolgozott
és mindig férfi munkaruhában járt, a piacon is olyanban árult, így teljesen
rajta maradt ez a név. Nem bánta. Lehet, hogy eleinte nem esett jól neki, mégis
megszokta. Nagy zöldséges kertészetet, művelt.
Örökké benne volt, de piac után és ünnepekkor úgy kitudott öltözni, hogy
senki nem hitte volna el, aki nem ismeri, hogy ő egy igazi, dolgos, kertet
művelő gazda asszony. Férje már nem élt, infarktus vette el tőle.
Ő azért
illendőségből, és mert tudta is a nevét, Stefikének szólította. Vásárolt nála
egy kiló tarkababot, két szép szál sárgarépát, és petrezselyemgyökeret az
ételhez, továbbá szőlőt és szilvát, mert ezek voltak a kedvencei. Magas cukor
tartalmuk miatt ezek is tiltottak neki. Néhány szót beszéltek, majd elköszönt.
Az újabb
állomás egy közepes méretű lakókocsi volt, amit négyszemélyesnek mondtak, de
egy jó ideje átalakították és húsboltként szolgált. Kerekeit kiszerelte a
tulaj, négy sarkán felbakolta, hogy ne tudják ellopni. Géza, aki messziről járt
ide péntekenként, hentes szakmával rendelkezett, és mindenféle füstölt és friss
töltelékárut, szalonnát, sósat, füstöltet, paprikásat, töpörtőt, sajtot,
sonkát, stb árult. Ott egy szép darab füstölt oldalasnak a szélét választotta,
amiben a porcogó is benne van, és egy vékony csíkban rajta hagyták a dagadó
részt. Vett még hozzá egy kiló félszáraz füstölt kolbászt. Kért egy szál hurkát
és hozzávaló kolbászt sütni. Elégedett volt szerzeményeivel. Kicsit még
nézelődött, ismerősökkel váltott pár szót, de rövidesen haza indult. Útközben belépett
a pékség boltjába és vett egy egykilós friss, ropogós héjú kenyeret.
Otthon gyorsan
kipakolt, először a hurkát és kolbászt tette be a sütőbe, hogy legyen egy kései
reggelije, ami után az ebéd akár el is maradhat. A babnak felét, megmosta és
beáztatta. A füstölt oldalast is vízbe tette, a kolbász egy részét pedig
folyóvíz alatt megmosta.
A légkeveréses sütőben elég hamar megsült a
reggelije, így kényelembe helyezte magát és a friss ropogós kenyérrel,
mustárral megreggelizett.
Kicsit
pihent, átlapozta a laptopon a híreket, az érdekesebbnek tűnőt elolvasta, majd
kiment az udvaron tevékenykedett. Mikor végzett kevés pihenés után hozzá látott
a főzéshez.
Mivel
frissek voltak az alapanyagok elég volt pár óráig áztatni őket. Először a húst
tette föl a tűzhelyre, kicsit előfőzni, adott hozzá babérlevelet, egy fej
vöröshagymát, három gerezd fokhagymát, egész borsot. Egy félóra múlva a babot
is hozzáadta. Megtisztította a répát és zöldséget, karikára vágta, majd két
szem közepes méretű krumplit kis kockára vágva készített elő. Ahogy felforrt a víz levette a lángot
minimálisra, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves. Mikor olyan állagúra főtt a
bab és a hús, beletette a zöldségeket, és a füstölt kolbászt, legvégére a
krumplit hagyta, hogy ne essen szét. Megkóstolta, után ízesítette, só nem
kellet bele, azonban egy csipetnyi tárkonyt adott hozzá, adós volt még a
rántással, hamar csinált egyet, amit teáskanál paprikával még feldobott és
hozzá keverte a leveshez. Hagyta egyet rottyanni és levette a tűzhelyről,
kivitte a spájzba a földre. Gondolta reggel még annyira langyos lesz, hogy nem
kell melegíteni, csak ad hozzá egy kanál tejfölt és az lesz a reggeli, ebéd és
vacsora.
Reggelire
a finom főtt-füstölt kolbásszal ette a levest, délre és estére elosztotta az oldalast,
és mély átéléssel, szinte kéjesen ropogtatta a bordaporcokat. Estére, mivel már
eléggé feszült a hasa, megtámogatta az emésztését némi szódabikarbónával és úgy
aludt, mint egy jól lakott óvodás. Vasárnap, amit a felesége hagyott neki,
abból csipegetett nagy ímmel-ámmal, hadd lássa a neje, hogy evett belőle.
A romokat
még időben eltakarította, igaz a bab fele megmaradt, de azzal inkább
eldicsekedett, hogy kiment sétálni, emberekkel találkozni a piacra és nagyon
olcsón vette a babot, meg egy kicsi kolbászt hozzá, hogy csináljon már egy kis
babfőzeléket neki, hiszen olyan régóta viseli jól magát étkezésileg, igazán
megengedhetne neki egy kis enyhítést, csak egy babfőzelék erejéig.
2020. 09.
27.
Tiszakécske.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése