2021. április 19., hétfő

Gondolatok séta után (próza)

 

Gondolatok séta után

Írta: Kovács L István

 

Az ember körül van véve társakkal, közeli és távoli rokonokkal, állítólagosan szerető és szerethető emberekkel. Mégis egy átlagos kisvárosi forgatagban nézelődve, kevés kivétellel mind szomorú és magányos. Ki sétálva, ám semerre sem nézve megy előre, szürke ábrázattal. Más siet kissé oldalra, úgy mond élére fordulva kerülgeti az embereket, ő sem néz senkire. Mosolynak még csak a gondolata sem látszik senkin. Látszólag teljesen kívül helyezik magukat mindenen, mintha nem is léteznének, sem ők, sem mások. Köszönés helyett is csak itt-ott hallatszik valami mormolás aféle helló.

Kívülről szemlélem az utcát, nézelődöm. Egy emberre figyelek föl, kinézetéről, öltözékéről nem lehet megállapítani férfi az illető vagy nő.  Inkább a testtartása utal rá, hogy férfi lehet, kezét mélyen a zsebébe süllyeszti, emiatt görnyedt a háta. Bár lefelé néz, azért némileg látszik arcának mimikája, mely komoly belső háborúról árulkodik. Apró léptekkel halad, valamit rugdos maga előtt. Egy papírzacskóba csomagolt dolog. Lehet akár zsömle is, vagy bármi más könnyű dolog. Nem zörög, tehát nem fémtárgy van benne. Látom, nem a legfiatalabb korosztályhoz tartozik, ezért talán családi dráma lehet a háttér. Elhagyta valaki, vagy ő akar menekülni egy kapcsolatból. Látszik rajta, hogy most nagyon egyedül van, ahogy mindannyian egyedül vagyunk bizonyos pillanatokban, amikor a szeretet képmutatásnak tűnik.

Lehet, hogy régen ölelte meg a feleségét, vagy a felesége régen ölelte meg őt. Van olyan, hogy az ember ölel, de nem ölelnek vissza. Hogy a másik azt érzi, nem hogy tűz, már őrláng sincs a kapcsolatban. Ez nem csak házastársakra érvényes, van, hogy megunnak valakit, de nem merik, vagy nem akarják bevallani. Esetleg abban bíznak, hogy még helyre jöhet bármi. Sajnos olyan is van, aki élvezi a másik szenvedését.

Emberünk tovább rugdossa azt a valamit, csak arra figyel, fejét nem emeli, oldalra sem tekint. Az emberek kerülgetik. Elég széles a járda, oldalról kísérem, kíváncsi vagyok meddig és hová megy. Gondoltam a kereszteződésnél majd abba hagyja, megáll, szétnéz, talán sóhajt egyet, de nem. Lógó fejjel, mintha nem érdekelné mi fog történni, tovább halad. Dudálás, fékcsikorgás, káromkodás, de ő nem törődik semmivel, nem megy gyorsabban, nem hagyja el a rugdosandó tárgyat sem.

Nem követem tovább. Ez az ember annyira egyedül van, annyira kívül helyezte magát mindenen, hogy az sem segített volna rajta, ha megszólítom. Talán észre sem vette volna. Vagy durván elutasít, ami már nem egyszer megtörtént. Nem kerestem a konfliktust, nekem most ahhoz nem volt kedvem, csupán nézelődni akartam. Érdekes, nem láttam egyetlen párban sétálót sem, mindenki egyedül, ki sietve, ki lassabban, de unott, szürke arccal jött- ment, a dolga felé, mintha más ember nem is lett volna az utcán.

Szeretünk, mégis egyedül vagyunk ebben a hatalmas társaságban. Nagy a baj, és nem tudjuk, hogyan segíthetünk, még családban sem, nem hogy ismeretlenekkel kapcsolatban.

2020. 10. 28.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése