2014. augusztus 11., hétfő

A hőstett (próza)



A hőstett
Írta: Kovács István
Van az úgy, hogy az ember bár megtanult valamit és vizsgázott belőle, de adott helyen és körülmények között elfelejti, nem tudja, vagy pánikba esik és menekül! És van, aki tudja adott esetben mit és hogyan kell cselekedni, akár testi épségének, életének veszélyeztetésével is ezt nevezzük hétköznapi hősöknek!
Történt 1973- ban!

A gyárcsarnokában meglehetős rend volt, már amennyire rendet lehet tartani egy fémszerkezeteket gyártócsarnokban.
A fal mellett előírásszerűen gumilapon sorakoztak a palackok, erre a célra a falra szerelt vastartóhoz láncolva, eldőlés ellen.
A falakon körben különböző munkavédelmi figyelmeztető táblákkal hívták fel a figyelmet a biztonságos munkavégzés és egészség megőrzés fontosságára!
A palackok úgy voltak egymásmellé rakva, hogy egy gáz és egy oxigén, hogy a szükséges melegítést vagy lángvágást könnyen ellehessen végezni.
Nem hiányoztak a tűz és robbanásveszélyre figyelmeztető táblák sem. És külön tábla volt, ami arra figyelmeztette a dolgozókat, hogy a palackok irányába köszörülni tilos, mert a szikracsóva esetleges gázszivárgás esetén tüzet okozhat. Ez a szikracsóva a tömlőt is súlyosan károsítja. De mint mindenütt itt is akadt renitenskedő, tudálékos ember, akinek semmit nem jelentenek a szabályok.
Emberünk föltette védőszemüvegét, fülvédőjét és neki állt őrült módon köszörülni rá a palackokra.
A csoportvezető szólt neki és pillanatnyi időre elfordult, de azt a pozíciót kényelmetlennek érezte és újra olyan helyzetet vett föl, hogy a tiltott irányba ment a szikra. De most már egyenesen rá a szelepekre.
Az egyik palack a tömlőcsatlakozásnál szivárgott, és a szikrától meggyulladt! A gumitömlő nagyot durranva fekete korommal égett és a palackból ötven- hatvan centis lángnyelvvel ömlött a gáz.
Mindenki nagyon megijedt és kezükben lévő szerszámoktól megszabadulva, fejvesztve menekültek az emberek. Egy valaki volt, aki nem kifelé menekült, hanem éppen befelé jött akkor és meglátva az esetet, lépteit megszaporázva a palackhoz sietett és némi káromkodás és égési sérülés árán elzárta a palackot, és a tűz megszűnt.
Hétköznapi hősünk sok ember életét mentette meg, és nem utolsósorban a műhelycsarnokot is megóvta a robbanástól!  Hogy bátor volt, vagy vakmerő már akkor sem firtatta senki, de egy biztos, nagyon tudta, hogy amíg a palackban nagyobb a nyomás, mint a körülötte lévő levegőnyomása addig nincs túl nagy baj. Attól kell megóvni a palackot, hogy a saját égésétől ne hevüljön túl!  Akkor ott, jó lecke volt mindenkinek és az eset után lett védőfal a palackok elé!  Jobb későn, mint soha!
2014-08-04
Tiszakécske


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése