2014. augusztus 4., hétfő

Megunt élet (novella)



Megunt élet
(Tragédia, megrázó)
Írta: Kovács István
Az óra négykor csörgött.
A férfi fölkelt, töltött egy kupica pálinkát és felhajtotta. Fölkészítette a kávét, és míg lefőtt, felöltözött. Munkaruha, csizma, kalap, permetezni indult. Cukor nélkül forrón megitta a kávét és kiment a hátsó kamrába. Már este előkészített mindent, hogy most reggel csak bepakol a kis traktor kocsijába és indul is. Még egyszer ellenőrizte visz e mindent. Nagydarab szőlője volt és benne néhány fontosabb gyümölcsfa. Alma, körte szilva. Gondolta, ha korán kezd nem lesz olyan meleg és tíz- fél tizenegy körül haza is ér.  Munkahelyéről már régen elbocsájtották, (a rendszerváltásnak nevezett időszak első áldozatai között) és nem is talált másikat, sehova sem vették föl. De unatkozni sem volt ideje, mert mindig akadt valami, otthon vagy napszámba. A baj csak az volt, hogy nagyon unta, szeretett munkahelyen dolgozni, emberek között lenni. Otthon is egyedül végezte dolgát, mert a feleség a háztartást vitte és ott volt a két gyerek is.
A napszámot is az esetek kilencven százalékban egyedül csinálta.
Ki ért a szőlőbe és nekilátott elvégezni a feladatát. A BI 58 –ból jócskán maradt, hiszen vett egy két decis üveggel és csak féldecire volt szüksége. Egész idő alatt, míg dolgozott azon törte a fejét miként hajtsa végre, amit kitervelt. Gondolt Ő a gyerekekre is az asszonyra is, de a keserűség, a kilátástalanság erősebb volt mindennél!
Végzett a dolgával, szépen elmosta a felszerelését, összepakolt és haza indult!
Otthon bepakolt mindent a kamrába, elrendezte a dolgait és leült a hokedlire, kezében a maradék méreggel. Lecsavarta a kupakot, pár pillanatig maga elé bámult majd, mint ha csak pálinkát inna, felhajtotta a mérget.
Fölállt és bement a lakásba, a család a konyhában volt, végig nézett rajtuk és így szólt:
Soha ne feledjétek, szeretlek benneteket és bocsássátok, meg amit tettem!
Miért mit tettél nézett rá rémülten a felesége, a gyerekeket kiküldte játszani az udvarra és ujjra kérdezte.
Mit tettél az Isten áldjon meg?
Megittam a mérget, a BI 58- at!
Jézusom most mit csináljak?
Kirohant az asszony, hogy segítséget kérjen a szomszédtól, hívja gyorsan a mentőt!
Mire visszaért a lakásba már rosszul volt a férje, kezdett hatni a méreg.
A mentő elvitte.
A kórházban kimosták a gyomrát, de mire odakerült már annyi felszívódott a méregből, hogy megállítani már nem, csak lassítani tudták az elkerülhetetlent. A férfi még három napig szenvedett, de maga választotta sorsa beteljesült…

2014-08-02
Tiszakécske.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése