2014. augusztus 15., péntek

Magos Viktor (novella)



Magos Viktor
Írta: Kovács István

Magos Viktor 37 éves sportos, sármos, jóvágású fiatalember volt. Amolyan lányok kedvence. Csak az volt a baj vele, hogy nagyon félénk, visszahúzódó természettel áldotta meg a teremtő. Egy bróker irodában dolgozott, mint befektetési tanácsadó és pénzügyi elemző. Semmi esemény nem történt körülötte. Vastagkeretes szemüvege mögül csak a számítógép monitorát bámulta egész nap. Munka után sem ment sehová a munkatársakkal, nem tekézett, nem kávézott és mozizni sem tudták elcsalni. Mindig beteg édes anyjára hivatkozott, hogy hozzá kell sietnie. De még azt sem tudták róla hol is lakik tulajdon képen! Hiába volt sármos, jóképű és szakmailag a legjobb a cégnél, mégis csak egy szürke jelenség volt! Nagyon jól érezte így magát, nem kellett semmit megosztania magáról senkivel!
                                                                 **************
A jóképű öltönyös, fiatalember leszállt a buszról, és gyalog ment tovább a földúton. Minden reggel itt a várostól messze eső megállóban szállt fel és délután is ide érkezett. A hely nagyon kihalt elhagyatott volt. A sofőrnek mindig megköszönte, hogy megállt itt, mert állítása szerint arra bent egy tanya van, és ott lakik az édesanyjával. A tanya nem volt ápolt, inkább egy elhanyagolt épület és némi melléképületek amolyan istállófélékből állt. Valaha biztos szebb napokat látott.  A fiatalember az egyik istállóban felnyitott egy csapóajtót lement egy lejtős lejárón és gyorsan átöltözött. Egy fekete búvárruhát vett magára, amiből csak az arca látszott ki és arra egy használt munkaruhát húzott, egy szkafander sisakot és kesztyűt vett még föl. Magához vette hátizsákját, és motorra ült. A motor meghatározhatatlan típusú jármű, mert direkt úgy rakta össze magának, elemekből, hogy semmire se hasonlítson, de nagyon gyors legyen, ezért a benne duruzsoló motor a legerősebb Suzuki erőforrással bírt. És elszáguldott.

                                                              *****************
A városi kapitányságon megcsörrent a telefon rövid beszélgetés és az ügyeletes berohant a főnökhöz. A motoros rabló megint akcióban volt és zárás előtt öt perccel kirabolta a takarékszövetkezeti fiókot.
A kapitányságvezető nagyot káromkodott és riadóztatta a helyszínelő csoportot. De semmi, órák óta kutatnak és szokás szerint semmi nyom. Személyleírás mindig ugyan az fekete munkaruha, bukósisak, fekete motor. Már a fél országot lerabolta és semmi nyom. Kis posták, takarékszövetkezetek, egy- két személyes bankfiókok, és nyom semmi. A kamerákon is már ahol van csak a fekete alak egy pisztolyra hasonlító tárgy, de még sosem lőtt vele, és a fekete alak, aki villámgyors!
                                                          ********************
Magos Viktor szokásosan töltötte a napját, semmi esemény nem történt csak azon ütköztek meg a kollégák, hogy holnapra szabadságot kért személyes ügyintézésre. Ilyen a három év alatt még nem volt. Természetesen elengedték.
                                                         *********************
A fiatalember arra gondolt csinál még egy utolsó dobást, egy nagyobbat, mint eddig és utána eltűnik a környékről. Lesz, annyi pénze amennyivel már vidáman élhet bárhol a világban. Talán családot is alapíthat, hiszen korban már ott van bőven. Egy fiúról ábrándozott, akivel horgászhat és focizhat.
Ma egy komolyabb bank volt a cél, ahol a zárási bevételt akarta megszerezni. Beöltözött és elindult.
A bank előterében elkapta az őrt, aki nem akarta a sisakban beengedni, és a dolgozókat megfenyegetve oda dobta a hátizsákot, most kettőt, hogy pakolják bele a napi bevételt. Az akció sikerült az őrt hasra lökte és már rohant is ki az ajtón. Óriási meglepetésére rendőrök üldöztek egy fickót, aki a járó motorjára fölpattanva elszáguldott. Erre nem számított, és kicsit lebénult. A rendőrök a sokat látott körözési leírás alapján, még mielőtt föleszmélt volna már el is kapták. Csak azt vette észre, hogy a földön hasal és egy rendőr a hátán térdelve bilincset rak a kezére.
                                                 ******************
A brókerirodában megdöbbenve hallgatták a híreket. Összehangolt rendőri munkával, elkapták a pénzintézeteket rettegésben tartó sorozat rablót. Magos Viktor egy brókerirodában dolgozott, egyedülálló, családja nincs.

2014-08-15
Tiszakécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése