2018. március 5., hétfő

Kiállításon X. fejezet.



Kiállításon  X. fejezet.
Írta: Kovács L István

    A napok, hetek szépen teltek, Szeréna az első napokhoz mérten sokat csendesedett, szelídült. Nem akart mindent azonnal, és belátta, hogy Ármin nem az a pénzes zsák lesz, amit először gondolt róla. Viszont egyre jobban, tisztábban szerette. De még most sem tudta mi lehet a nagy titok, és mindig nála jöttek össze, mint ha a férfinak nem lenne lakása. Pedig biztos van, mert valahol laknia kell. Ármin ma kicsit később ment az irodába, az önkormányzatnál volt dolga.

Jó reggelt, Szandra. Mi újság, van e valami gond, probléma, keresett e valaki?
  -Jó reggelt uram. Igen van, kereste az egyik munkás, Kikinda Benedek szeretne önnel beszélni, és a rehabilitációs iskolából kereste az igazgató hölgy, kéri, hogy hívja vissza.

Rendben van. Időpontot adott az igazgatónő?
  -Nem, azt mondta, ma bármikor alkalmas.
Köszönöm, kérem, hívja föl akkor Kikinda urat a műhelyből. És be is jöhet rögtön.

Jó napot kívánok, jöjjön, üljön le, miben segíthetek? –Állt föl Ármin kezet nyújtott és bezárta az iroda ajtót. Hogy van a család, felesége?
  -Köszönöm szépen a nejem jól van, dolgozik. Benőkét kivéve a többi gyerek is jól van.
Mi a probléma Benővel?
  -Rosszabodott az állapota, kerekesszékre szorul, de, hogy tudjon, mégis iskolába járni ne legyen senkire rászorulva, hogy tolják, ezért elektromos gépet szeretne, de sajnos nem tudjuk megvenni, nincs annyi pénzünk, nem tudna segíteni, beszerezni egy ilyet uram?
  Mire gondol konkrétan Kikinda úr?
  -Az ismeretségi körében esetleg egy keveset használt, de jó állapotban lévő járművet esetleg tudna szerezni? Nekünk úgy kettőszázezer forintunk van, de egy ilyen hatszázba is bele kerül. Olyat szeretnénk, ami fölé esővédőt is lehet tenni, nem baj, ha használt.
   Kikinda úr, mit szólna, ha egy bentlakásos iskolába helyeznénk el a fiát? Nagyon jó iskola, hallott már róla? Alapítványi iskola, sérült, fogyatékkal élő gyerekeknek, rendes iskolai anyagot tanulnak, rehabilitációs foglalkozásuk van, és aki akar, sportolhat is, minden hétvégén haza járhat. Kisbusz hozza, viszi őket, útközben is szakszemélyzet vigyáz rájuk. Aki pedig valamilyen oknál fogva nem mehet haza, nyugodtan ott maradhat hétvégén és ünnepnapokon is.
  -Az igazság az, hogy nem szeretnénk, ha kitudja, milyen messzire kiszakadna a családból és az iskolai barátoktól el kéne búcsúzni. Okos, jó tanuló gyerek, csak a lábai. De megemlítem otthon, megbeszéljük, hogy ők mit szólnak hozzá.
    Tévedés, nincs olyan messze, húsz perc autóval, de rendben van, és ha érdekli önöket, elmegyünk körbenézni. Ha nem tetszik, megoldjuk az elektromos kocsit. Van még valami?
  -Köszönöm szépen semmi, állt föl Kikinda.
Ármin is fölállt kezet nyújtott, akkor viszont látásra, várom holnap.
Szandra kérem, legyen, szíves hívja föl az igazgatónőt és kapcsolja be. Köszönöm!
  Kézcsókom igazgatónő, szervusz, Aliz, kerestél, miben segíthetek?
  -Szervusz Ármin. Csak emlékeztetni szeretnélek, a jövő hónap végén tartjuk az iskola napot. Ne feledkezz meg a névadó ünnepségről. Lesz sport bemutató is, meghívót küldtem minden szülőnek és a támogatóknak. Lenne egy kis vendéglátás is, de nincs rá keretünk, tudsz segíteni?
  Természetesen, mire és mennyire gondoltál?
   -Óh, nem sokra, csak pogácsa, sajtos, tepertős, hogy legyen választék, és üdítőnek ásványvíz, valami rostos narancslé, esetleg cukor nélküli szőlőlé.
  Rendben van, megoldom, mikor lesz az ünnepély? A naptárban ugyan benne van, de pont nincs előttem.
  -Úgy értesítettem mindenkit, hogy jövő hónap utolsó szombatján, akkor nem visszük haza a gyerekeket, szombat délelőtt tartanánk meg az eseményt, hogy aki dolgozik hétközben az is részt tudjon venni, az avatón és megnézni a gyerekeket.
  Rendben van, köszönöm, hogy hívtál kedves Aliz, intézkedem.  De én is kérdeznék valamit, volna egy helyetek, van az egyik dolgozómnak egy sérült fia, paralízises, romlott az állapota, nehézkes az iskolába járás, tudunk e helyet adni neki?
  -Milyen idős a gyerek?
11 éves ötödik osztályba jár. Jó tanuló, csak a lábaival van baj.
  -Van hely, föl tudjuk venni, ha igénylik. Alkalmas lenne, ha pénteken elmennénk megnézni az iskolát?
  -Gyertek bármikor.
Köszönöm szépen Aliz, hívjuk egymást, szervusz, viszontlátásra.

Szandra, kérem, hívja vissza Kikinda urat!
  -Igen uram, hívom.
Várjon, nem kell, megyek a műhelybe és beszélek vele. Köszönöm.

  Jó napot kívánok mindenkinek, megy a munka?
Egy- két ember fölugrott a főnök láttán. Rossz beidegződés, kitudja honnan hozták.

  Üljenek csak nyugodtan, szünet van, igyák meg a kávéjukat. Kikinda úr merre van?
  -Kinn dohányzik.
Kikinda úr, tudja-e mit csinálnak a pénteken? Ha ráérnének, elvinném magukat abba az iskolába, amit említettem. Szétnézünk, beszélünk az igazgatóval, és Benő is tudna választani, nem a teljesen ismeretlenbe ugrana.
    -Köszönöm szépen Wasady úr, ez jó hír, otthon megbeszéljük, és holnap válaszolok.

2018. március 4.
Tiszakécske.

Folyt. köv.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése