2018. március 31., szombat

Mese


Húsvéti készülődés
Írta: Kovács L István

     A kis nyúl Gézuka, vidáman fütyülve ment a szép, frissen zöldellő tavaszi réten. Már itt, ott egy- egy korai virág is nyiladozott, amiket sorra megszagolt, hogy a legillatosabbakat szedje össze. A papája Nyúl Bendegúz szigorúan rá parancsolt, hogy Kity- kotty nénihez úgy illik tojásért menni, hogy a kosár tele legyen friss, illatos virágokkal. Gézukát ugyanis festhető tojásokért küldte el a mamája, a világhírű mezei festőművész Nyúl Pötyi. Az illemtanról pedig a papája oktatta ki. Már jól tele volt a kosár, nem is járt messze Kity- kotty néni házától, mikor találkozott Bari Balázzsal.
    Szia, Gézuka, hová mész? –kérdezte Balázs.  Tojásért küldött a mama ide a kert végében lévő tyúkól sorra Kity- kotty nénihez, mondta Gézuka.
   Segíthetnél nekem Balázs, ha nincs más dolgod, kérte a Gézuka. Mit segítsek? Tudod-e, hol lehet barka ágat találni? Persze hogy tudom, ott a kerítés tövében fut a patak ahol inni szoktam, ott van a barka. Menjünk, hozzunk azt is, lepjük meg tyúkanyót vele. Lementek a patakhoz, ahogy barkaágat próbáltak letörni megláttak egy libát úszkálni. De idegen volt, nem tartozott az udvarhoz. Balázs meg is kérdezte gyorsan nincs véletlenül eladó tojása. Volt neki kettő és mivel nagyon fáradt volt, már nem bírta magával cipelni a messze lévő tóhoz, a két kis kópé elmondta, hogy húsvétra kell és gyönyörűre festi a világhírű tojásfestő Nyúl Pötyi néni. Hallottam már róla, mondta a vadliba, így nektek adom ezt a két tojást.
    Örült a két kislegény, így mentek el Kity-kotty nénihez, aki a virágok és a barka láttán úgy megpakolta a kosarat, hogy Gézuka majd megszakadt mire haza vonszolta. Balázs pedig a vadliba tojásait görgette óvatosan, el ne törjenek. Megörült nyúlmama, a két kis legényt megdicsérte, és jutalmul övék lesz a két hatalmas libatojás, amiket a legszebbre fog festeni, amiért ilyen szépen segítettek és még plusztojást is hoztak a vadlibától. 
     Csak, hogy így kevés lesz a festék.  Most nyúl Sárit küldte el Kecske Klári boltjába festékanyagért, hozzál répát a piroshoz, céklát bordónak, hagymahéjat a barnához, pitypang virágát sárgának, útilaput zöldnek és egy vörös káposztalevelet a lilához.  
    Addig is Nyúl Bendegúz neki állt fúrta, faragta, patkolta a nagyobb tojásokat. Nyuszi mama pedig, egész délután festéket kevert, préselt, szűrt, pacsmagolt, hogy másnap meg tudja festeni a gyönyörű tojásokat és azok megszáradjanak, mire jönnek a locsolkodó legények.  Jöttek is hétfőn, még a harmat föl sem szállt Gézuka és Balázs már az ajtóban állt, övék lett a két legszebb festett, hímes tojás.

2018. március 31.
Tiszakécske

Kép: tojásmúzeum-origo  
        


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése