2021. március 14., vasárnap

Az első szúrás (próza)

 

Az első szúrás

Írta: Kovács L István

 

Karácsony előtti utolsó szombat volt, hajnali fél négy. Előző nap megbeszélték apjával, hogy korán kelnek, mert erősen havazott, és kitudja mekkora lesz reggelre, lehet, hogy gyalog, a biciklit tolva kell menni apja testvéréhez, Lajos bácsihoz disznót vágni. Lajos bácsi, apjának a fiatalabb bátyja mindig magának vágta a hízójukat, csak segítség is kellett hozzá. Direkt azért is igazította így a család az eseményt, hogy az ünnepi asztalra a legfrissebb húsok és töltelék áru kerüljön.

    Hallotta a szomszéd szobából az óra csörgést, és apja motoszkálását, ahogy átment hozzá, de megelőzte, föl vagyok, öltözöm súgta halkan, hogy a testvéreit ne zavarja föl.

Elkészültek, jól sejtették az este, hatalmasra hízott a hópaplan és még most is hullt a hó. Előttük nem járt senki, nehéz volt utat taposni a vastag, friss, természetes téli akadályban. Bizony ahhoz, hogy a megbeszélt időre odaérjenek, jókor indultak el. Körülbelül három kilométert kellett megtenniük, hóban, hegymenetben, gyalog.

  Megérkeztek! Nagybátyja éppen végzett a hótakarítással az ól körül, bementek, a felnőttek ittak egy kupica szíverősítőt, bátyja őt is megkínálta, de még akkor nem fogadta el, hiszen csak tízen hét éves volt. Azon a nyáron szabadult az ipari iskolából. De nagyon sok vágáson részt vett már a rokonságban, elég hamar befogták mindenféle munkába, ami tetszett is neki, mindent megtudott csinálni, csak még szúrni sohasem szúrt le jószágot. Bár anyja már a baromfikat, nyulat vele vágatta le.

  Lajos bácsi ideges volt, mert akiket megkért, hogy segítenének megfogni a malacot még nem is világítottak, elaludtak szépen. Elindult fölkelteni őket. Közben apja azt mondta neki nézzék már meg azt a jószágot mekkora. A sötét belső ólba azonban nem lehetett belátni, hát bement, hogy ki hajtsa, de ahelyett elkapta a két hátsólábát, és mint a talicskát tolta ki a jószágot. Igen jó erőben lévő bányászember volt, akinek a százötven kilós sertés hátsó lábainak megemelése és kitolása nem is volt olyan nagy kihívás, közben oda szólt fiának nyissa ki az ajtót. Kitolta a disznót, csavart rajta egyet és már a földön is volt, szúrd le, kiáltotta. Én, kérdezte a gyerek, persze hogy te. Mivel a tálat és kést már kikészítették, más dolga nem is volt, bal lábával rátérdelt a sertés nyakára, jobb sarkával megtámasztotta az állát és szúrt, oda ahová kellett. Mivel akkor még nagyon kevés önsúllyal, és tapasztalattal rendelkezett, a malac pedig védekezett, fölcsapta a fejét a nyakában lévő kés elmozdult és jó félig lekanyarította a fejét szegény jószágnak. Sikerült stabilizálni magát és még a tálat is elérte, amibe vért fogott a reggeli hagymás vérnek, és még a hurkába is jutott. Lajos bácsi mire vissza ért már nem mozgott a jószág.  Az idő nem engedett, hanem inkább még jobban szorította a hideg a kinti munkát, a hó bár kicsit alábbhagyott, de esett egész nap. Már alkonyatba hajlott, mire végeztek mindennel. Még a zsírt is kitudták sütni, s finom tepertő illat szállt a hóesésben. Marika néni, Lajos bácsi felesége és maga Lajos bácsi is elégedett volt. Szépen, megvacsoráztak, ették a jó orjalevest, és az ilyenkor szokásos minden finomságból egy keveset. Elköszöntek és haza indultak. Innen számítva a családi vágások főszereplője lett.

 

2019. 12. 24.

Tiszakécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése