2021. március 27., szombat

Egy titkos nap XIX.

 

Egy titkos nap XIX.

Írta: Kovács L István


Ahogy a bíró kiment felállt mindenki, hogy távozzon, azonban Johanna anyja, nekik támadt és igen erős szavakkal illetett mindenkit. A volt férje, az ügyvéd és egy teremőr alig tudták kivonszolni és elhallgattatni. Számon kérte a lánytól, hogy miért tagadja meg a szüleit, mindenféle utcanőnek lehordta Johannát és a gyámügyeseket is. Kornéliát pedig határozottan megfenyegette, hogy megtépi, ha a városban találkoznak.

A volt férj, számon kérte, hogy a lányáról miért beszél így, de a nő letorkolta: egy ilyen tutyi-mutyi papucs ember őt ne oktassa ki.

A férfi megszégyenülten távozott, a nőt kivezettették, mert már a termekből is kinéztek, akkora felfordulást okozott.

 Johanna nem tudott egyebet tenni, mint sírni. Kornélia és Szilvia két oldalról karonfogva vitték ki szegény kislányt.

Kint Szilvia úgy búcsúzott el, hogy holnap az ítélethirdetésen találkoznak. Kocsiba ült mindenki és ment a saját dolgára. Johanna sírt, Kornélia vigasztalta.

 

  -Ne sírj Johanna, már csak a holnapot kell kivárnunk és rendeződnek a dolgok.

  - Igazából semmi nem rendeződik, legalább is nem holnap. Nem tudom, életemben föltudom e dolgozni, ami történt velem. Anyám szavai nagyon nagy súlyt jelentenek. És a viselkedése is kiborító volt, azelőtt soha nem láttam ilyennek, mindig modoros, kicsit rátarti volt, egy középkáder, de mióta kiderült a szerelmi ügye és apát elhagyta, a józan esze is elment.

  -Te nem tehetsz róla, és Én, Mi mindenáron megvédünk tőle is mástól is.

  -A lelkemet is, megtudják védeni, Kornélia néni?

  -Legalábbis megteszek mindent, amit én megtehetek.

  -Elvigyelek még az iskolába?

  -Ne, már csak egy órán tudnék ott lenni, de ilyen állapotban úgy sem tudnék figyelni. Menjünk haza.

  -Jó, megyünk.

 

Most meg sem állt hazáig Kornélia. Megkérdezte a lányt mit szeretne ebédre. Nem tudom mondta Johanna, nem vagyok most éhes, ha lehet, inkább pihennék. Persze menj csak, majd kitalálok valamit. A lány lefeküdt, és zokogásba tört ki, a nő bement hozzá, megsimogatta, és azt mondta neki, sírj csak kicsim, megkönnyebbül a lelked.

Azután kiment, egyedül hagyta, érezte, hogy most úgysem tud semmit mondani neki, ami megvigasztalná, esetleg vele sírna. Ahogy ő is szokott reggelente, kávézás közben, csak az ő könnyei már elapadtak, de a szomorúsága soha nem fog. Nagyon tudta mi vár erre a kislányra. Ha holnap a bíró neki ítéli meg a felügyeleti jogot, elfogja neki mondani azt, amit eddig még soha senkinek. Talán neki kinyitja a páncélszekrényt és annak tartalmát megosztja vele.

Ezen gondolatok közepette készült a megszokottól későbbi ebéd is, de mire készen lett neki sem kellett. Benézett a szobába, Johanna magzati pózba gömbölyödve aludt. Álomba sírta magát gondolta a nő, és nézte, hogy ez a tízen hatéves lány olyan kicsi, hogy ebben a pózban egy konyhai széken elférne, és őt bántja most legalább a fél világ. Ő biztosan ezt érzi.

Nem szólt neki semmit, bement a dolgozószobájába, megállt a panorámaablak előtt és valahova messzire révedt, túl a láthatáron, túl a csillagokon és most, ami már régóta nem volt, könnyek szöktek a szemébe, nem csak afféle bepárásodás, hanem valódi könnyek folytak le arcáról, igaziból sírt.

Nem tudta mennyi idő telhetett el így, de motoszkálást hallott, gyorsan zsebkendőt vett elő, letörölte a könnyeket, mosolyt varázsolt az arcára, és ekkor lépett be Johanna. Nem is vette észre, hogy a nő is sírt olyan gyorsan lépett hozzá, hogy megölelje, hogy érezze itt, ez a kar, ez a kebel biztonságos hely számára. Megnyugvást érzett mind a két nő. Ők, már mindegy mit ítél a bíróság, együvé tartoznak. Johanna azt mondta, mindegy hova küldi a bíró, mindenhonnan megfog szökni és ide jön, mert itt van otthon.

 

Folyt. köv.

2020. 03. 13.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése