2021. március 14., vasárnap

Különös Szilveszter (Próza)

 

Különös Szilveszter

Írta: Kovács L István

 

Fruzsanna harmadéves egyetemista volt, filozófiát és szociológiát hallgatott az egyetemen. Többen furcsállották a nevét, amelyet az apjától kapott. Nem tudta eldönteni, hogy Fruzsina, vagy Zsuzsanna legyen. Sokat harcolt a név engedélyezéséért, de végül jóváhagyták a hivatalban.

A lány már a gimnazista kora óta önkéntese volt egy segélyszervezetnek, amely az utcán élő embereket támogatta. Már november elején megszületett a fejében az ötlet, hogy egy különleges szilvesztert kellene szervezni nekik. Most majd nem a tanulótársakkal tölti az év utolsó napját, valakinek az otthonában, hanem, ha sikerül segítséget szereznie, akkor a hajléktalanokkal.

Tervét elő adta a segélyszervezet vezetőjének.
- Arra gondoltam, hogy a város szélén elterülő kis rét alkalmas lenne az esemény megrendezésére. A főnök segítsége ahhoz kellene, hogy az engedélyeket megszerezze az önkormányzattól. A főzőüstök rendelkezésre állnak, lehetne egy jó gulyást vagy bármilyen más, tartalmas ételt főzni. A szükséges alapanyagokat beszerzem a szokásos úton, a szponzorok támogatásából. Csak azt kéne még valahogy elérni, hogy legyen elég ember a főzéshez, ételosztáshoz, a rend fenntartásához. Az lesz a legnehezebb, mert mindenkinek van családja, és bizonyára programja is - fejezte be a gondolatsort Fruzsanna.

- Jól van kislány, megszerzem az engedélyeket, és toborzok segítőket is. Hány főt szeretne vendégül látni?
- Nem tudom még, majd bejárom a körzetet, és felmérem a várható létszámot.
- Rendben van. Rendőri biztosítást igényel? Nem uram, hiszen más ételosztásokon sem szoktak ott lenni, alkoholt pedig nem engedünk be a területre - felelte a lány, majd elköszöntek egymástól.

Fruzsanna lázas szervezkedésbe kezdett, az egyetemen is kereste azokat a lányokat, akik tudnának és akarnak segíteni a főzésben, fiúkat pedig a szállításra és rendfenntartásra. Sörasztalokat, padokat, üstöket és más főzőedényeket kell a helyszínre szállítani. Az egyik nap jelentkezett nála egy Krisnás fiú, aki a testvérétől hallotta, hogy mit tervez. Hosszasan beszélgettek, és a fiú megígérte neki, hogy beszél a vezetőjükkel, biztosra veszi, hogy csatlakoznak a lány kezdeményezéséhez.
Óriási szervezőmunka volt Fruzsanna mögött, de sokan mellé álltak, és ő hálás volt mindenkinek, aki felkarolta a dolgot.

Szerencsére szokatlanul enyhe idő volt az esemény napján, szinte tavasz. Már délelőtt nagy volt a sürgés forgás, hozták az edényeket, üstöket, gázpalackokat járművekkel, utánfutókkal. A hajléktalanok is lelkesen segítettek, pakolták a székeket, padokat. A Krisnások vállalták a szakácskodást, az egyetemista lányok pedig a kezük alá dolgoztak. Valamelyik fiúnak a rokonságában van egy sütőipari vállalkozó, ő onnan kapott sokféle finom péksüteményt, másvalaki pedig, aki anonimitásba burkolózott, több köteg üdítőt ajánlott fel a hajléktalanok számára. Minden embernek jutott bőven a meleg ételből, süteményekből és az innivalóból is. Nem volt vita, hangoskodás, mindenki rendesen viselkedett. Aki fázott, takarót kapott, hogy bebugyolálhassa magát.

Hajnal felé aztán széledni kezdtek az emberek, és Fruzsanna azt vette észre, hogy még csak szemetet sem hagytak maguk után, mindenki a gyűjtőzsákokba vitte a hulladékot. A főzőedények visszakerültek az utánfutókra, és mire mindent elpakoltak, és már csak néhány segítő maradt a helyszínen, megjelent a polgármester is a segélyszervezet vezetőjével. Pezsgőt bontottak, hogy ők is úgy köszöntsék az újévet, ahogy otthonaikban tennék.

Aztán elköszöntek egymástól, a fiatal lány mindenkinek külön köszönetet mondott a segítségért. Megvárta, míg mindenki eltávozik, egyedül akart maradni, hogy ne lássa senki a könnyeit. Az öröm, a meghatódottság és a megkönnyebbülés könnyei voltak ezek, hiszen mindenki eljött, aki megígérte, nem volt rendbontás, és látszott az emberek arcán az elégedettség és a hála.

Ahogy elindult a buszmegálló felé, látta, hogy valaki ott áll a rét szélén. Kicsi izgalommal vegyes félelem futott át rajta, de aztán közelebb érve megnyugodott, mert jellegzetes ruhájáról felismerte a Krisnás fiút. A fiatalember illedelmesen köszönt neki, és megkérdezte, elkísérheti-e a buszmegállóig. A lány mosolyogva bólintott, örült a fiúnak.

Január elseje volt, szokatlanul langyos idő. Már nem szóltak a trombiták, elült az ünnepi zaj. Kihunytak a szórakozóhelyek fényei is. Az utcán rengeteg szemét, megtaposott papírtrombiták, törött üvegek, tűzijátékok, rakéták maradványai, a civilizáció nyomai...

Mire a két fiatal a buszmegállóhoz ért, a szemben álló, magas ház mögül előbukkant a nap.

2019. 12. 30.

Tiszakécske

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése