2021. március 29., hétfő

Egy préselt virág (Próza)

 

EGY PRÉSELT VIRÁG

Írta: Kovács L István

 

Vili csak nyolcéves volt, amikor elköltöztek a faluból, ahol született.
Fájó szívvel gondolt arra, hogy el kell hagynia a tarka mezőt, ahol olyan sokat futkározott a pillangók után, csodálta a szebbnél szebb mezei virágokat, de még nagyobb szomorúság ült a szívében Fanni elvesztése miatt, akivel minden szabadidejét együtt töltötte, s akivel legféltettebb titkait is megoszthatta.

A kislány indulás előtt odalépett hozzá, és átadott neki egy szép máriatövist. Ez volt az ő kettejük kedvenc virága. Hogy ne szúrja a fiú kezét, egy mintás zsebkendőbe csavarta. Vili átvette a búcsúajándékot, és némán nézte a kislányt, aki egy darabig állta a tekintetét, majd - mielőtt kibuggyant volna a könnye -, hirtelen az anyukája után futott. A családot egy nagy teherautó vitte egy messzi városba, ahol Vili édesapja új munkát kapott.

Hosszú évekig nem találkoztak, iskolába jártak, tanultak. Vili egyetemet végzett, Fanni főiskolára járt.

Az élet kiszámíthatatlan. Sok-sok év után a munkájuk révén ugyanahhoz a vállalathoz kerültek, egy hatalmas, modern irodaházba. Fanni a számvitelen dolgozott, mint könyvelő, Vili az igazgatási osztályon kapott állást menedzseri diplomájával.

Amikor először futottak össze az épület egyik emeletén, a lány nem ismerte föl Vilit, de a fiú szinte azonnal tudta, hogy az ő kedves barátnője az a gyönyörű, csinos fiatal lány.

Dolgoztak, néha beszélgettek, amikor a munkájuk megengedte. A lány azonban kissé tartózkodó volt. Nagyon kevés embert engedett magához közel. Még mindig várta azt a fiút, akire kislánykora óta szeretettel gondolt, és a távolság sem akadályozta meg abban a hitében, hogy egyszer újra összehozza őket a sors.

Akárhányszor találkoztak, Vilinek majd kiugrott a szíve, és bizony nehezére esett, hogy ne fedje fel titkát a lány előtt. Egy különleges alkalomra várt. Tudta, hogy hamarosan nőnapi összejövetel lesz a vállalatnál, s az azt követő napon ünnepli Fanni a névnapját is.

Úgy fogja intézni - gondolta - hogy amikor a férfiak köszöntik a hölgyeket, ő Fanninak adhassa a virágot, de nem csak azt...

Eljött a nap, március nyolcadika. Nagyon izgatott volt, amikor az ünnepi beszéd után megkapták a jelet a virágok átadására. Egy szál vörös rózsát nyújtott át a lánynak, majd a zsebébe nyúlt, elővett egy vászondarabot, miközben Fanni elé térdelt. Az összehajtogatott kendőt a lány felé nyújtva megkérte a kezét.
Minden szem rájuk irányult, s a kollégák kíváncsian várták a folytatást. Fanni kibontotta a kendőt, amelyben az a lepréselt máriatövis volt, amit egykor ő adott Vilinek emlékül. Boldogan és meghatódva mondott igent, hiszen őt várta titokban, rá gondolt minden szabad percében.

Óriási ováció és tapsvihar közepette történt meg a várva várt ölelés, majd hamarosan megtartották az esküvőt is.

A vőlegény gomblyukában, rendhagyó módon egy szál máriatövis díszelgett.

 

2020. 03. 06.

Tiszakécske.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése