2021. március 27., szombat

Egy titkos nap IV.

 

Egy titkos nap IV.

Írta: Kovács L István

 

A reggeli rituálékról nem mondott le, kora reggel amúgy sem tudott mit csinálni, míg kávézott, de minden reggel Johannára gondolt, nagyon megérintette a lány sorsa.

Jelentkezett a gyámügynél is ahonnan a gondnokot küldték a tárgyalásra, hogy elvigye a lányt az intézetbe. Ott ismerték a nevét, hiszen korábban dolgozott már fiatalokkal, és azt is tudták miért hagyta el a pályát, nagy híre volt, az egész rendszeren végig söpört a rendszerkritika miatti távozása.

A hivatalvezetőt kereste, de minden ismerőshöz volt pár jó szava, az újak pedig irigységgel, vegyes érzelmekkel, félszegen néztek rá, hogy vajon mit akarhat ott. Remélték nem akar visszatérni és felforgatni a rendszert.

Nem akart.

A vezető Tulya Szilvia fogadta, akit még a gimnáziumból ismert, és a kölcsönös tiszteletkörök után rátért a lényegre, hogy szeretne az Erdőaljai Johanna gyámja lenni, ha a szülők nem tudnak megegyezni, de egyébként sem látja biztosítottnak a lány nyugalmát abban a családban. Szilvia tudta, hogy Kornéliának igaza van, de az nem teljesen így megy, hogy az utcáról bejön valaki, hogy gyám szeretne lenni. El is mondta neki, hogy feltételei vannak a dolgoknak, de Kornélia közbe szólt: -tudod nagyon jól, hogy meg van minden iskolám. Azóta mióta elhagytam a pályát, szociálpszichológiát is tanultam és két nyelvből van C típusú nyelvvizsgám.  Mi kell még, hogy nevelőszülő, lehessek?-

A vezető elébe tett egy papírhalmot, hogy töltse ki őket, adja be a jelentkezést minden iratáról másolatot és majd elbírálják, de számítson rá, hogy neve okán nem lesz könnyű menet.

Kornélia jelezte, hogy nem nagyon érdeklik a nehézségek, és foggal, körömmel harcolni fog a lányért, - neked csak annyit kell tenned, hogy a bíróságon, ha gyámot jelölnek ki, akkor engem javasolj, ez a lány nem mehet intézetbe-. Nem értette miért ragaszkodik ennyire a lányhoz, de nem firtatta, ismerte Kornéliát és tudta nem tréfál.

 

    Innen az iskolához vette az irányt, az igazgatóhoz ment és gondolta, ha tud, beszél még pár gyerekkel Johannáról és megszerzi a szülők címét is.

 

Ahogy Kornélia kilépett a gyámhivatal ajtaján, többen is érdeklődtek Szilviától, főleg akik nem ismerték, hogy ki ez a nő és miért volt ott. Ő elmesélte munkatársainak, hogy a gimnáziumban, bár nem egy osztályba jártak, mindenki ismerte, igazságérzetét és az azért való harcosságát. Még az igazgatósággal, és ha kellett a szülői munkaközösséggel szemben is kiállt bárkiért, bármilyen ügyben. A hat év alatt, mert hatosztályos gímibe jártunk, volt miért kiállnia, elég sok renitens diák járt oda, Ő pedig mindet megakarta óvni, mindenkinek adni még egy esélyt. Nemzetközi porondon nagy békeharcos lehetne. Most azért volt itt, mert nevelőszülő, vagy gyám szeretne lenni. Mindenesetre a papírokat befogja hozni, lehet, hogy már holnap, de az sincs kizárva, hogy még ma, mielőtt végeznek, visszaér. Nem kell megijedni, nem itt akar dolgozni, de valamiért nagyon ragaszkodik az Erdőaljai Johannához. Azt hiszem, neki adjuk, úgy érzem, sok bajtól megkímélhet bennünket.

 

 Kornélia megérkezett az iskolába, és először az osztályfőnököt kereste, aki kicsit feszengve a személyiségi jogokra hivatkozva nem akart információkat adni. Ám ilyen könnyen nem lehet őt lerázni, és csak általánosságban kért pár szót Johanna tanulmányi eredményeiről, viselkedéséről a közösséggel szemben, lassan de felszabadult a tanárnő és elmondott néhány dolgot, amit nem is szeretett volna. Azért annyit megtudott, hogy túl sok a problémája nem nagyon tud figyelni, nem működik együtt a közösséggel, tanulmányi eredménye gyenge. A szülők címét akarta még megtudakolni, de azt már végkép nem kapta meg. Az igazgató úr is fogadta, de ott semmit nem tudott meg, mert a gyámügyi megbízólevelet kérte, és mivel ez még nem volt, ő is személyiségi jogokra hivatkozva nem adott ki információt.  Így kénytelen volt cselhez folyamodni, és az osztálytársaknál érdeklődni. Sajnos azonban pont becsöngettek, de azért egy lány oda súgta neki, hogy ha tudni akar valamit fél háromra legyen az iskola előtti parkban. Addigra végez és beszélhetnek.

 

folyt. köv.

 

2020. 03. 09.

Tiszakécske.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése