2021. március 14., vasárnap

Nagyi és Fanni (próza)

 

Nagyi és Fanni

Írta: Kovács L István

 

   Fannika öt éves, és a karácsonyi szünetet a nagyinál tölti. Szülei, csak szentestére érkeznek.  Szeretett a nagymama körül lenni, mikor sütött, főzött. Sokat segített mamának, most is a karácsonyi készülődésben. Bármit kért a mama mindent a kezébe adott, hogy ne neki kelljen tésztás, vagy éppen a zsíros kezével szaladgálni, ha valamit elfelejtett oda készíteni. Persze a mamák nem olyan feledékenyek, csak úgy tesznek, hogy legyen mit segíteni az unokának, így is tanítva őket.

Most éppen a káposztát töltögetik, rengeteg hús van a tálban, és egy hatalmas lábosba rakják szoros sorokba. Fannika a káposztaleveleket adogatja, amibe mama szépen becsomagolja a jól megkevert húsos tölteléket. Beszélgetnek.

Mond csak Fannikám, szereted a karácsonyt? – kérdezte nagyi. Nem nagyon, jött a félénk felelet, és közben a mamára sandított, hogy mit szól hozzá, talán rosszat mondott. De a nagyi nem volt haragos, tovább kérdezett, és mond, miért nem szereted?  A kislány gondolkodott egy kicsit, majd mesélni kezdte, tudod, nagyi a szép, díszes fenyőt szeretem nézni, szeretem az ajándékokat is, azt a sok rokont is szeretem, csak azokat a nyálas puszikat, amit adnak azt nem nagyon. Meg az asztalnál mikor eszünk a sok bácsi olyan csúnya vicceket mondanak, azért szoktam kiszaladni és elbújni. A mama keze megállt, ránézett a kislányra, gondolkodott egy percig, majd újra a káposztával foglalkozott, új kérdést tett föl. Mondd csillagom és az ételek közül mit szeretsz? A halászlét meg a halat nem szeretem, mert csípős és szálkás, csak azért eszem egy keveset, hogy apu ne szidjon meg otthon. És a káposztát szereted? Ezt a töltöttet? Igen ezt? A káposztát nem, csak a tölteléket. Akkor mit ennél szívesebben drágám? Gyümölcslevest, azt szoktam enni az óvodában is, de anya sosem csinál, és juhtúrós sztrapacskát kis tepertőkkel, amit te csinálsz nagyi. Tudod az olyan finom, olyat senki sem tud, még anya sem. És ezt eddig miért nem mondtad szívem? Mert apa azt mondta, hogy mindenből enni kell egy keveset, nem szabad a nagyit megsérteni. Nagyi keze ismét megállt, kicsit töprengett, majd nagyot sóhajtva megtöltötte az utolsó káposztalevelet. Megmosta a kezét, leült, magához ölelte a kislányt, és kicsurrant egy kis könny a szeméből, de nem szólt semmit, mert a nagyik nyelnek egyet-kettőt és tovább mennek, csak a tüske az ott marad. Föltette az ételt főni és új, más munkához látott.

   Bejglit is kellett sütni, mert azt mindenki elvárta.  Így megkezdte az előkészületeket, Fanni most is ott tüsténkedett hozta, amit kellett lisztet, tojást, mazsolát, diót, mákot, és be nem állt a szája. Tudod mama én a kocsonyát is szeretem, de azt is csak itt ehetek nálad, anya azt sem főz otthon, azt mondja, a tömbházban nem lehet. Nem is szeretek ott lakni, sok mindent nem lehet. Nincsenek állatkák, nem lehet kinn játszani, csak ha levisznek a térre, de arra ritkán van idejük. De itt nálatok van minden a tavaszi kiscsibétől a malacig, szeretek itt lenni. Jövő ősszel iskolás leszek, nem tudom, fogom e szeretni, ott van az ovi mellett, de ott mindig nagy a kiabálás veszekedés, mert kevés játék van az udvaron.

  Nagyi hallgatta a kislányt közben serényen járt a keze, most nem kérdezett, gondolkodott azokon, amiket hallott a gyerektől. Mikor készen lett a tésztával és félre tette kelni, magához húzta Fannit, és azt mondta neki, holnap szenteste lesz, itt lesz az egész család, reggel jön mindenki és délelőtt elmegyünk a templomba, ebéd után pedig feldíszítjük közösen a fát, de most szeretném, ha lepihennél egy kicsit. Fanni szót fogadott és elment a szobába. A mama előkerítette papát, aki reggel óta a sufniban fúrt, faragott. Papa, azonnal rakj félre mindent, és légy szíves menj el a boltba akár a szomszéd faluba, vagy városba is keríts hatvan deka juhtúrót, de anélkül haza se gyere, és ne mond el senkinek. Papa el ment, mama pedig tovább foglalkozott a bejglik töltelékével. Papa szerencséjére kapott az otthoni boltban túrót így hamar hazaért és folytatta a sufni munkáját.  Minden elkészült estére, már csak társasjátékot lehetett játszani a szobában, utána pedig aludni.

Reggel megérkezett mindenki, a szülők három lánya, vejek, további unokák. A lányok megkérdezték kell e valamit segíteni, és a kamrában is leellenőriztek mindent, amit a mama főzött.

  Akkor mehetünk a templomba, anya, kérdezte Fanni anyukája. Ti menjetek, mindenki én most nem megyek. De anya, úgy volt, hogy együtt megyünk, mondta a kisebbik lány. Igen szívem, de nekem még fontos dolgom van, most életemben először kihagyom a misét. Nem örült senki, de a mama hajthatatlan volt. A templom a falu túlsó végén van, autóval is kell, legalább negyedóra mire odaérnek, és elég soká jönnek haza, így a mama elkészítette, amit akart és beleadta a munkába a szíve minden melegét, szeretetét. Nem, mint ha máskor nem így tett volna, de ez a nap most más volt, fontosabb.

  Minden elkészült, a család is hazaért. Mama neki állt teríteni, ebben a lányai is segítettek. Ilyenkor általában a lányok szolgáltak föl, megtisztelve a mamát, hogy ha már ő főzött legalább a tálaláskor pihenjen. Most azonban mindenki meglepetésére senkinek nem engedte, hogy segítsen, az asztalhoz parancsolt mindenkit és előhozta a nagy tál gyümölcslevest. A kanalak megálltak a levegőben és csak néztek. Még mielőtt bárki szóhoz jutott volna, mindenkit leintett. Ma tetszik, vagy sem ez lesz az ebéd, és nem akarok csúnya vicceket sem hallani az ünnepi asztalnál, halászlét és töltött káposztát majd holnap eszünk. Tessék, lehet szedni. A lányai nem mertek szólni, a vejek is a tányérokat nézték, végül az idősebb vej megkérdezte, hogy a leves után mi lesz, mert csak jó lenne az a káposzta. Megtudod fiam, nem maradsz éhen. Csöndben ették a befőttekből készült gyümölcslevest, az egyik vő megjegyezte, hogy nagyon finom. Mikor elfogyott a leves, mama leszedte a tálat és a mélytányérokat, kiment és behozta a melegen tartott juhtúrós sztrapacskát. Nagy meglepetés volt, de Fannit kivéve senki, nem mert megszólalni, ő viszont ujjongva ugrott a nagyi nyakába, csókolta a mamát és azt mondta neki ettől szebb ajándék nem is kell, nekem sem mondta a mama is. Majd így szólt a családhoz, ezen túl, ha ünnepekre összejövünk, mindig valamelyik unoka kedvencét fogom megfőzni, legyen az bármilyen ünnep. És a malac vicceiteket ebéd után a teraszon beszélhetitek meg, nem az asztalnál. Most pedig mindenki jöhet fát díszíteni.

  És az ünnep folyt a maga medrében tovább a megszokottak szerint, csak Fanninak és a mamának csillogott másképp a szeme, mint ahogyan szokott.

 

2019. 12. 26.

Tiszakécske

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése